<p>Hoewel duidelijk is aangegeven dat de Drostlaan eenrichtingsweg is, rijden er regelmatig auto&#39;s de straat in.</p>

Hoewel duidelijk is aangegeven dat de Drostlaan eenrichtingsweg is, rijden er regelmatig auto's de straat in.

(foto: Karin van der Velden)

Wegomleiding is nog even wennen

  Nieuwsflits

DIDAM - De Wilhelminastraat ligt er voorlopig uit. De belangrijkste toegangsweg naar het centrum van Didam is volgens planning tot medio oktober afgesloten. De wegomleiding is voor veel mensen nog even wennen.

door Karin van der Velden

De Drostlaan is tijdelijk een eenrichtingsweg, maar bewoners zien dat nog veel auto’s de straat inrijden vanaf de Raadhuisstraat. “Veel tijdwinst zal het niet opleveren. Door het tegemoetkomend verkeer, de geparkeerde auto’s en de groenvakken zullen ‘spookrijders’ vaak moeten wachten”, zegt Jeroen van Deelen, een van de bewoners. “Als je pech hebt, komt er net een hele rij auto’s aan, ik zie dat automobilisten dan echt een paar minuten moeten wachten. Je ziet ook dat er nog snel even gas geven wordt om tegemoetkomend verkeer voor te zijn. En verkeer vanaf de Wilhelminastraat denkt soms dat ze wat harder kunnen rijden omdat ze geen tegenliggers verwachten. Geen veilige situatie, ik laat mijn kinderen nu maar even niet aan de voorkant spelen.”

‘Maar mijn klanten moeten nu echt een stuk verder lopen. Ze kunnen op het plein voor de kerk parkeren of in voor de winkels in de Wilhelminastraat’

Lof voor gemeente

Ook andere bewoners zien het verkeer vastlopen, er rijden nu zelfs grote vrachtwagens door de straat. Aan de andere kant is de verwachting dat de chaos minder wordt als mensen eenmaal aan de omleiding gewend zijn. En er is lof voor de gemeente en de aannemer, die openstaan voor reacties van de bewoners en met de tips die ze krijgen ook echt wat doen.

Heftige regenval

“Als de situatie niet verbetert, volgen aanvullende maatregelen”, zegt wethouder Oscar van Leeuwen. “Het centrumplan is het grootste project van deze raadsperiode. En zeker dit gedeelte heeft echt impact. De hele Wilhelminastraat ligt open en niemand kan er nog door. Er wordt nieuwe hemelwaterafvoer gelegd, naast het bestaande vuilwaterriool. Zo kunnen we in de toekomst heftige regenval beter opvangen. Er is een duidelijke omleidingsroute, maar nog niet iedereen heeft die gevonden.”

Omleidingsroute

Wie vanaf de rotonde Tatelaarweg het centrum in wil, kan via de Drostlaan rijden. Wie eruit wil wordt omgeleid via de Raadhuisstraat, Kerkstraat, Panhuis, Deken Reuvekamplaan en de Domela Nieuwenhuisstraat. Fietsers kunnen langs de kerk fietsen, het parkeerterrein bij de Mariakerk is ook bereikbaar via dit pad.

Winkeliers

Voor de winkeliers aan het Lieve Vrouweplein leveren de werkzaamheden ook het nodige ongemak op. Douwe de Boer van Lekkers snapt wel dat het niet anders kan: “Maar mijn klanten moeten nu echt een stuk verder lopen. Ze kunnen op het plein voor de kerk parkeren of in voor de winkels in de Wilhelminastraat. Ik moet met mijn bestellingen ook een flink stuk lopen naar de parkeerplaats. Mijn leveranciers kunnen nu alleen via het terras van Jan&Jan bij mij komen, ze komen net na 18.00 uur dus ik vind het niet zo fijn voor de terrasbezoekers die er nu tot 20.00 uur mogen zitten. Volgende week komt daar in overleg met de gemeente waarschijnlijk verandering in.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden