Twee meisjes skaten in 's-Heerenberg. De gemeente hoopt dat de jeugd weer volop in beweging komt.
Twee meisjes skaten in 's-Heerenberg. De gemeente hoopt dat de jeugd weer volop in beweging komt. (foto: Elsie Schoorel)

Extra geld om uit de coronadip te komen

  Nieuwsflits

MONTFERLAND - Het aantal coronabesmettingen loopt terug en de versoepelingen volgen elkaar op. Deze lange periode die beheerst werd door het virus heeft voor velen gevolgen gehad, niet alleen economisch maar ook sociaal. Daarom stelt het Rijk extra geld beschikbaar ter ondersteuning van mensen die het moeilijk hebben, ook in Montferland. Er liggen plannen voor huisbezoeken, extra zomerschool en een mobiele keet.

door Elsie Schoorel

Uit onderzoek van de GGD blijkt dat jongeren lijden onder de gevolgen van corona. Ze geven hun leven momenteel het rapportcijfer 6,6; dat is behoorlijk lager dan in mei 2020, toen het rapportcijfer een 7,3 was. Ruim de helft van de jongeren (58%) vindt het thuis leuk terwijl dat voor de coronacrisis nog 88% was. Eric Martens, beleidsmedewerker van de gemeente Montferland: “Er kwamen meer vragen bij het sociaal team jeugd. Spanningen ontstonden door echtscheidingen, teruggang in salaris, te veel thuis op elkaars lip zitten. Die situatie is niet zomaar opgelost als we allemaal een spuitje gehad hebben.”

‘Jongeren zijn zich meer gaan terugtrekken en vervelen. Ze hebben elkaar minder kunnen ontmoeten en dat hebben ze juist zo nodig’

Chillen

Wendy Goodin, coach/manager van Welcom, vult aan: “Jongeren zijn zich meer gaan terugtrekken en vervelen. Ze hebben elkaar minder kunnen ontmoeten en dat hebben ze juist zo nodig. We willen ze letterlijk en figuurlijk weer in beweging brengen en voorkomen dat hun situatie problematisch wordt.” Een van de plannen is een mobiele keet, die van kern tot kern kan trekken. In feite een mobiel jongerencentrum. Hoe die er precies uit gaat zien en wat daar gaat gebeuren, ligt nog helemaal open, benadrukken de betrokkenen. “We willen van de jongeren zelf horen waar ze het meest behoefte aan hebben”, zegt jongerenwerker Kasper Rijkers. “Of ze in zo’n keet nou willen chillen, spelletjes doen, of even een luisterend oor nodig hebben. We kunnen die keet ook samen optuigen en plannen smeden voor een zeskamp. In elk geval de drempels verlagen en helpen om het normale leven weer op te starten.” Door de sluiting van scholen en het online onderwijs hebben veel kinderen ook een leerachterstand opgelopen. Daarom wil de gemeente extra zomerschool aanbieden, ook voor de zeer jonge jeugd, van twee tot zes jaar. Dit gebeurt in samenwerking met de peuterspeelzalen en de bibliotheek.

Huisbezoek

Ook voor het welbevinden van ouderen is extra budget beschikbaar. Door corona was huisbezoek nauwelijks mogelijk en konden veel activiteiten niet doorgaan. Met toenemend isolement en eenzaamheid tot gevolg. Nu de meeste mensen gevaccineerd zijn, gaan vooral Welcom en de Stadskamer aan de slag om ouderen te stimuleren weer mee te doen aan de samenleving. Dat betekent in eerste instantie vol inzetten op huisbezoek. “We gaan vragen wat mensen willen”, zegt Simone Pastoors van de Stadskamer. “De mogelijkheden zijn heel breed. Zingeving, dagbesteding, sociale ontmoeting, wandelen, sporten. In elk geval iedereen de kans geven om weer mee te doen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden