<p>Conservator Hans Hegman en medewerkers Tim Huisman en Tamara Nakken van het Stadsmuseum Bergh bij de stadsmaquette anno 1550&nbsp;</p>

Conservator Hans Hegman en medewerkers Tim Huisman en Tamara Nakken van het Stadsmuseum Bergh bij de stadsmaquette anno 1550 

(foto: Marlous Velthausz)

Stadsmuseum Bergh is weer geopend

  Nieuwsflits

‘S-HEERENBERG - Ook het Stadsmuseum Bergh is door de coronacrisis meer dan een half jaar gesloten geweest. Op woensdag 9 juni 2021 opende het museum weer haar deuren voor zowel de lokale bezoeker als de nieuwsgierige toerist. 

door Marlous Velthausz

Tijdens de coronamaanden hebben het bestuur en de vrijwilligers van het stadsmuseum niet stilgezeten. Het moderne en interactieve museum en de verscheidene exposities en stadswandelingen zijn bijgeschaafd en verder ontwikkeld. “We zijn uiterst trots op wat wij de bezoekers kunnen presenteren”, aldus Maria Gerritsen, medewerkster van het museum.

Stadsmuseum

Aan de Marktstraat 3 in ‘s-Heerenberg bevindt zich, tegenover het voormalige gemeentehuis, het stadsmuseum. Als bezoeker start men in het museum met een korte informatieve film over de historie van het Berghse land. Vervolgens krijgt men een rondleiding door het gemoderniseerde museum. Met behulp van speciale licht- en geluidseffecten en met een audiovisuele rondtour. Ook is een maquette te bezichtigen waar men de stad ‘s-Heerenberg ziet rond het jaar 1550. Door lichteffecten en begeleidende video’s wordt het verhaal op een levendige wijze gepresenteerd. Daarnaast vertellen vijf historische en iconische vrouwen hun verhaal over de stad en hun eigen maatschappelijk posities.

‘We zijn uiterst trots op wat wij de bezoekers kunnen presenteren’

Expositie

Tijdens de expositie ‘Echo van de middeleeuwen’ vertelt de gids in het stadsmuseum over de kerkgeschiedenis in deze regio. Ook zullen hier diverse voorwerpen getoond worden, waaronder kerkelijk gerei en beelden van de heilige Quirinus en Anna te Drieën, waarvan stukken ooit gevonden zijn bij de poorten van Huis Bergh. Vervolgens neemt de gids de bezoeker mee naar de St. Pancratiuskerk, alwaar veel bewaard is gebleven uit de middeleeuwse tijd, zoals houten beelden en het hardstenen doopvont. De kerk is eind negentiende eeuw gedecoreerd en ingericht door Mengelberg in neo-gotische stijl. Een deel van de kunstcollectie is tevens te bekijken in kasteel Huis Bergh. Deze tentoonstelling duurt nog tot 31 maart 2022.

Stadswandelingen

Op iedere woensdag om 19.30 uur start een stadswandeling bij het museum. In de weken met een even nummer zal een gids in historische kledij de bezoeker meenemen door de stad ‘s-Heerenberg en zullen allerlei monumenten en betekenisvolle plekken aangedaan worden. “Ook de geboren ‘s-Heerenbergenaar zal verbluft worden met feitjes en verhalen van de stad”, vertelt Hans Hegman, conservator van het museum. “Er zijn zo veel verhalen te vinden en te vertellen over deze stad, ieder met hun eigen indrukwekkende achtergrond.” Vanaf 21 augustus zal deze stadswandeling in het teken staan van de culturele erfenis van Heer Willem II van den Bergh.

Mechteld-ten-Hamwandeling 

In de weken met een oneven nummer vindt de zogenaamde Mechteld-ten-Hamwandeling plaats. Hierbij neemt de tot heks veroordeelde Mechteld de bezoeker mee langs plekken waar zij een relatie mee heeft gehad. Ze vertelt het verhaal dat uiteindelijk leidde tot haar vonnis en verbranding. Het is mogelijk om stadswandelingen te reserveren in groepen. In de middag of avond kan men dan kiezen uit de historische stadswandeling, de Mechteld-ten-Hamwandeling en de Smokkelroute. Bij deze laatste wandeling komt de bezoeker langs plekken waar tot in de vorige eeuw producten werden gesmokkeld over de Duits-Nederlandse grens.

Meer informatie

Alle exposities en wandelingen zijn te reserveren via 06-19981457. Voor het museumbezoek is reserveren niet verplicht. Wel dient men rekening te houden met de coronaregels. Informatie, toegangsprijzen en openingstijden staan vermeld op onderstaande site.

 stadsmuseumbergh.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden