<p>Ron van Nunen werkt als uitvaartbegeleider vanuit zijn hart.&nbsp;</p>

Ron van Nunen werkt als uitvaartbegeleider vanuit zijn hart. 

(foto: Karin van der Velden)
ondernemer van de week

‘Condoleren op afstand is intenser’

  Nieuwsflits

KILDER - Na een heftig auto-ongeluk maakte Ron van Nunen een carrièreswitch. Hij verruilde zijn commerciële loopbaan voor een baan als uitvaartbegeleider. “Ik werk vanuit mijn hart en wil een uitvaart met de nabestaanden zo persoonlijk mogelijk maken.”

door Karin van der Velden 

“Het ongeval gebeurde vlak bij Bunnik, ik reed een kruising op, zag een politieauto en dacht dat de agent mij gezien had, het leek of de auto zou stoppen. Hij reed door en ik klapte er vol op. Het motorblok lag op mijn voeten en toen ik uitstapte zag ik dat de auto helemaal in elkaar zat. Er was heel snel heel veel politie ter plekke. Ze vroegen waar de bestuurder van de auto was en waren verbaasd toen ik me meldde. Ze hadden kennelijk niet verwacht dat iemand heelhuids uit de auto was gekomen.”

Schrik

De schrik kwam pas toen Ron in de bergingswagen zat. En het bracht verandering: “Ik werkte onder constante druk, op provisiebasis. Het heeft jaren geduurd voordat ik ontdekte dat ik niet mezelf was in een commerciële baan.”

‘Ik voel me verbonden met het dorp. Als er iemand overleden is, worden hier om 13.00 uur de klokken geluid’

Vloeiend Spaans

Ron werd in 1966 in Breda geboren en verhuisde een paar jaar later naar Latijns Amerika, zijn vader was registeraccountant in El Salvador en Honduras. Toen Ron acht was kwam hij weer naar Nederland: “De basisschool was geen succes, ik sprak vloeiend Spaans maar geen woord Nederlands.”

Van Kilder naar Wehl

Nadat Ron 26 jaar in Kilder woonde, kreeg hij na zijn scheiding een woning in Wehl. Daar woont hij nu anderhalf jaar. Ron is de trotse vader van twee dochters, Nicky (26) en Jaimy (25). Zijn bedrijf is nog steeds in Kilder gevestigd. “Ik voel me verbonden met het dorp. Als er iemand overleden is, worden hier om 13.00 uur de klokken geluid. Ik hoop dat het zo blijft, nu de kerk is verkocht. Uitvaarten kunnen nu niet meer vanuit de kerk plaatsvinden, gelukkig mag ik het Kelrehuus gebruiken.”

Improviseren

Toen corona beperkingen oplegde, moest Ron behoorlijk improviseren. “Ik herinner me de eerste uitvaart met 30 personen. De overledene had een groot gezin, we vulden het aantal genodigden aan tot dertig. Maar niet iedereen kwam opdagen, mensen waren te bang. Daarna nodigden we mensen telefonisch uit. Dat zijn leermomenten. Soms heb ik grenzen gezocht. Ik wilde ervoor zorgen dat iedereen afscheid kon nemen, bijvoorbeeld door bezoekers te spreiden. Het was soms juist heel intiem omdat de groep zo klein was. Ik heb gemerkt dat condoleren op afstand eigenlijk intenser is. Als mensen een hand geven, kijken ze vaak naar beneden. Nu kijken mensen elkaar meer aan. Dat is positief.”

Wereldlichtjesdag

Ron bracht Wereldlichtjesdag naar Doetinchem: “Dat doen we nu acht jaar, de tweede zondag van december. In Australië start dan om 19.00 uur een bundel van licht die vervolgens de hele wereld overgaat. Ouders herdenken hun overleden kinderen. Kinderen van alle leeftijden. Eerst lazen we namen voor, nu laten we ook foto’s zien. Dan krijg je echt kippenvel.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden