<p>Of de gezamenlijke vendelhulde doorgaat is nog onzeker.</p>

Of de gezamenlijke vendelhulde doorgaat is nog onzeker.

(Archieffoto: Karin van der Velden)

Toch feest voor schutters in Didam

  Nieuwsflits

DIDAM - De schutterijen in Didam lieten afgelopen week weten dat ze toch schuttersfeest vieren. De alternatieve programma’s voor 8 en 9 augustus worden op dit moment ontwikkeld.

door Karin van der Velden

De leden van de zeven schutterijen hebben er veel voor over om hun favoriete feest van het jaar te vieren. Feest als het kan, maar in elk geval een route langs de bogen en op maandag wedstrijden. Het ziet er naar uit dat alle huidige koningen op maandag hun titel moeten overdragen aan de nieuwe winnaars van de wedstrijden om het koningsschap.

Gezamenlijke vendelhulde

Schutterij St. Isidorus was op 5 juni de eerste die een alternatief programma aankondigde. Toen maakten zij bekend dat de gehele schutterij een rondgang maakt langs alle gebouwde erebogen. Bas Loeters heeft al van veel bouwers de bevestiging gekregen dat er een boog komt. “Sint Isidorus is dit jaar de organisator van het schuttersfeest. Wij hopen dat er op het plein bij het oude raadhuis een gezamenlijke vendelhulde kan plaatsvinden. Dat kan alleen als de anderhalvemeterregel afgeschaft is.”

‘Door werkzaamheden bij de kerk vieren we ons feest dit jaar in en om de Markthal’

Oefenen

Schutters van Sint Martinus Greffelkamp kunnen zaterdagavond oefenen met schieten en ringsteken, vertelt André Peters. We stimuleren buurten en vriendengroepen om een boog te bouwen en daar trekken we langs. Alles is geregeld voor een feest, we kunnen afschalen als het nodig is.

Schuttersmis

“We willen het liefst een feest in de tent, zo traditioneel mogelijk”, vertelt Tonnie Hetterscheid van Schuttersgilde Loil Vooruit. “Je wilt je leden toch wat bieden. Op zondag is er een schuttersmis en processie. Feest op het terras lijkt het mogelijk, voor de tent is misschien toegangscontrole nodig.”

Markthal

“De Eendracht gaat zeker wat doen”, aldus Bas Strijbosch. “Door werkzaamheden bij de kerk vieren we ons feest dit jaar in en om de Markthal. Elke week is er wel een overleg om de stappen te bepalen. We kijken of een feest mogelijk is, eventueel met vaccinatiebewijs of negatieve coronatest. Op zondag bezoeken we de bogen en de beschermheer, halen de koningsparen op en doen we iets speciaals als het defilé niet doorgaat. Het bestuur van Schutterij Wilhelmina kwam na de persconferentie in spoedvergadering samen. Wim Klaassen vertelt dat er over twee weken overleg met de zeven schutterijen is: “Dan horen we ook wat het gezamenlijke plan.”

Kleine vereninging

Ronnie Derksen van Sint Antonius Nieuw-Dijk vertelt dat de schutterij alles uit de kast wil halen met de dan geldende maatregelen. “Op 19 juni was het precies honderd jaar geleden dat Antonius werd opgericht, in zo’n belangrijk jaar mag het toch niet zo zijn dat we niets kunnen doen. Met vijftig leden fysiek aanwezig en de rest die digitaal meekeek, was zaterdag de aftrap van het jubileumjaar.” “We zijn een kleine vereniging met vijftig leden, dus we kunnen goed afstand houden”, vertelt Roel van der Oosterkamp van Schutterij De Heegh. “We maken een rondgang en organiseren wedstrijden. Verder moeten we afwachten. Uiteindelijk bepalen onze leden wat we gaan doen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden