<p>Klompen (of schoenen) aan en gaan! Vanaf zaterdag is het Staickheimerpad geopend.</p>

Klompen (of schoenen) aan en gaan! Vanaf zaterdag is het Staickheimerpad geopend.

(foto: PR)

Eerste Klompenpad in Montferland

  Nieuwsflits

STOKKUM - Vanaf zaterdag 2 juli is er weer een nieuw Klompenpad open voor wandelaars. Het Staickheimerpad is een rondwandeling van zeventien kilometer door het heuvelachtige buitengebied van Stokkum. Vanwege de coronamaatregelen is er helaas geen feestelijke opening.

van de redactie

Het Staickheimerpad, een oude naam voor Stokkum, start bij café ’t Klaphek in het dorp Stokkum, gaat onder meer door ’t Broek en het Bergherbos, langs graanakkers waar patrijzen vertoeven en langs de molen Düffels Möll en kasteel Huis Bergh.

Wens van inwoners Stokkum

Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Het nieuwe Klompenpad was een wens van inwoners uit Stokkum en was een van de ideeën die voortkwamen uit het bewonersproces Levend Landschap Stokkum.

‘Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt’

Lokale economie

Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken, wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en campings.

Vrijwilligers

Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap. Wie het ook leuk vindt om de route na te lopen, kan zich melden voor de werkgroep bij Saskia Glas, via s.glas@landschapsbeheergelderland.nl.

Brochure en app

Het Staickheimerpad is gemarkeerd met rode klompjes. De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden zijn onder andere verkrijgbaar bij het startpunt ‘t Klaphek, Het Montferland, Natuurboerderij De Wittenhorst, OnsLokaal en bij de VVV’s in de regio. Wandelaars van Klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van grondeigenaren, daarom geldt de regel dat honden verboden zijn in verband met verstoring van vee en wild. Dit is aangegeven op speciale welkomstborden bij de ingang van een terrein. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is ook beschikbaar via de Klompenpaden app.

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie en een downloadbare folder op onderstaande website.

klompenpaden.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden