<p>Alle vrijwilligers bij de start van de infomiddag die afgelopen zaterdag werd gehouden in Stokkum.</p>

Alle vrijwilligers bij de start van de infomiddag die afgelopen zaterdag werd gehouden in Stokkum.

(foto: Freddy van Dijken)

Plannen rondom de kerk in Stokkum

  Nieuwsflits

STOKKUM - Op zaterdag 26 juni tussen 14.00 en 17.00 uur werden de plannen gepresenteerd van de nieuwe dorpsvoorziening in de kerk en de pastorie en de ideeën voor woningbouw in de pastorietuin en op de plek van het huidige jeugdgebouw.

van de redactie

Er was de hele middag veel aanloop van de inwoners uit Stokkum en het was mooi om te zien dat veel mensen echt even weer behoefte hadden om met elkaar in gesprek te gaan. De bezoekers reageerden enthousiast op de plannen. Er zijn ook veel ideeën binnengekomen, niet alleen voor het nieuw dorpshuis, maar ook voor andere plekken in het dorp. In de pastorietuin was het een gezellige drukte onder het genot van een ijsje, een biertje of een kopje koffie.

Begraafplaats overgedragen

Naast Stokkums Onderdak, waren de leden van Vrienden van Suitbertus aanwezig om veel te vertellen over de historie van de kerk, maar vooral ook over de nieuwe plannen. De werkgroep Stokkums Onderdak is een groep inwoners die de plannen rond de kerk hebben uitgewerkt en de Stichting Vrienden van Suitbertus zijn de formele eigenaren van de kerk en pastorie. In mei vorig jaar kocht de Stichting Vrienden van Suitbertus de Stokkumse kerk, pastorie en de aanliggende percelen. Afgelopen donderdag werd ook de begraafplaats door de parochie H. Gabriël in eigendom overgedragen aan de stichting. In de kerk hingen posters met oude beelden, maar ook de toekomstige plannen.

‘Bij pastoor Nollen ging het om verbinding, iedereen mocht meedoen. Hij is echt een voorbeeld geweest’

Echte dorpsvoorziening

De werkgroep Stokkums Onderdak is al geruime tijd bezig om de plannen voor een dorpsvoorziening vorm te geven. In samenwerking met ruimtelijk adviesbureau Ontwerp & Omgeving werd vorig jaar herfst een ruimtelijk ontwerp en samenhangend plan gemaakt voor het gehele plangebied. Daarin krijgen kerk en pastorie een sociaal-culturele functie waar een breed scala aan activiteiten kan worden gefaciliteerd. De huidige gebruikers van het jeugdgebouw krijgen hier een nieuw thuis, maar nieuwe gebruikers zijn ook welkom. Al naar gelang de behoeften en de actuele thema’s in de Stokkumse samenleving zijn er ook mogelijkheden voor vergaderen, muziekuitvoeringen, exposities, gezamenlijke maaltijden, lezingen en cursussen. Commerciële huurders en activiteiten van welzijnsorganisaties kunnen ook gebruik maken van het nieuwe dorpshuis. Daarmee wordt de plek een echte dorpsvoorziening, iets waarvoor de stichting ook een investeringssubsidie van de gemeente Montferland heeft ontvangen.

Buurtverbinders

De buurtverbinders van Stokkum waren zaterdag aanwezig om ideeën te verzamelen samen met de dorpsraad en medewerkers van Welcom en de gemeente Montferland waren aanwezig om in gesprek te gaan over hun bijdrage in de plannen. Voor de kinderen stond de springkussen van het Oranjecomite in de tuin en samen met medewerkers van Humankind en Welcom werd er geknutseld aan vlaggen van verbinding. De vlaggen hangen nu in de tuin van de pastorie om te laten dat we allemaal met elkaar verbonden zijn. De duofiets van het project Fietsmaatjes Montferland stond klaar voor de kerk en geïnteresseerden konden zich laten informeren over deze speciale duofiets met elektrische trapondersteuning waarop je samen fijne fietstochten kunt maken.

Veel energie

Stokkum was de eerste stop van de speciale toerbus van de Leefbaarheidsalliantie Gelderland. Bij de bus op het voorplein werden nog meer ideeën verzameld. Verbinding was het meest gehoorde woord van deze dag. Een mooie spreuk op één van de briefjes: “Bij pastoor Nollen ging het om verbinding, iedereen mocht meedoen. Hij is echt een voorbeeld geweest. Nu wordt het dorpshuis de plek voor iedereen.” Het was een zeer geslaagde middag en volgens velen voor herhaling vatbaar. De middag gaf aan dat er weer volop leven zit in het dorp Stokkum en dat het dorp in staat is vooruit te kijken en de kansen te zien. Een grote groep enthousiaste vrijwilligers zorgde voor een gezellige middag, maar er ontstond veel energie onder de vrijwilligers en alle betrokken organisaties om alle plannen ook daadwerkelijk uit te voeren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden