<p>Wandelen door het prachtige Montferland, gezellig kletsen en gezond blijven!&nbsp;</p>

Wandelen door het prachtige Montferland, gezellig kletsen en gezond blijven! 

Foto: (foto: Karin van der Velden)

Totaal Vitaal door regelmatig bewegen

  Nieuwsflits

LENGEL - Als je ouder wordt, is het belangrijk om in beweging te blijven. Daarom wandelen de dames en heren van Totaal Vitaal elke week vijf kilometer. Soms worden er ook wat rek- en strekoefeningen gedaan, of dat gebeurt, hangt echter van de stemming af.

door Karin van der Velden

Totaal Vitaal heeft nu zo’n 12 deelnemers die elke dinsdagmiddag van twee tot half vier wandelen. De ene keer starten ze in Lengel bij het Bosman Huis en de andere keer in ‘s-Heerenberg vanaf de parkeerplaats bij de Lidl. Over de route wordt overlegd en de lengte wordt aangepast aan de omstandigheden. Het weer speelt een rol, maar ook de conditie van de deelnemers. Want de groep bestaat uit geoefende wandelaars en mensen die er wat meer moeite mee hebben met een tocht van vijf kilometer. De jongste wandelaar is eind zestig en de oudste begin tachtig. Er wandelen een paar echtparen, de meesten lopen zonder partner. Er is ook een mooie verdeling tussen mannen en vrouwen.

‘Voor de lockdown werd ook de Mengelenberg weleens beklommen, daarvoor moet nu eerst weer wat conditie worden opgebouwd’

Nieuwtjes uit het dorp

Soms worden er voor de wandelingen wat oefeningen gedaan. Dat wordt ook weleens overgeslagen, het wandelen is populairder. Ook dit gaat in overleg met de hele groep. Als er oefeningen worden gedaan, gebeurt dat op de parkeerplaats en bij slecht weer in het dorpshuis.  Onderweg wordt het lokale en landelijke nieuws gedeeld. De laatste nieuwtjes uit het dorp, de plannen om nog meer windmolens te plaatsen, het wordt allemaal besproken. Na afloop wordt er nog even nagepraat onder het genot van een kopje koffie of thee of een glas fris. 

Initiatief van Welcom

“Het initiatief voor Totaal Vitaal werd zo’n anderhalf jaar geleden genomen door Welcom”, vertelt Guido Groenendijk. “We hebben in het kader van een beweegtoer voor ouderen een variëteit aan beweegactiviteiten georganiseerd, onder leiding van Peter Aal. Daarna was er wel animo om het wandelen zelf op te pakken.” Het is in Lengel een succes geworden. Degenen die nu meewandelen zijn er eigenlijk allemaal via via bijgekomen. Alle Montferlanders zijn welkom, er is ook geen leeftijdsgrens. Eddy Seegers onderhoudt de contacten met Welcom, Bennie Nieuwenhuis beheert de groepsapp en regelt de communicatie met de wandelaars. De activiteiten lagen door corona even stil, maar zijn nu weer begonnen. Iedereen is inmiddels gevaccineerd, toch wordt er nog wel op de onderlinge afstand gelet. 

Er is nog plek

Vorige week ging de wandeling door Lengel. Een stukje door de wijk en vervolgens door Den Aam en via de Zonnekroek weer terug. Een prachtige wandeling langs de bosrand, met wijdse vergezichten. Voor de lockdown werd ook de Mengelenberg weleens beklommen, daarvoor moet nu eerst weer wat conditie worden opgebouwd. Er is nog plek voor een paar extra deelnemers. Wie belangstelling heeft, kan contact opnemen met Eddy Seegers via 06-51836984.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden