Ilse Bekker zelf In the Picture. De afgelopen weken maakte Ilse foto's van diverse ondernemers uit Montferland. (foto: Vakfotografie Ilse Bekker)
Ilse Bekker zelf In the Picture. De afgelopen weken maakte Ilse foto's van diverse ondernemers uit Montferland. (foto: Vakfotografie Ilse Bekker)

Ondernemers In the Picture

  Nieuwsflits

Ineens was door de coronacrisis de agenda leeg. En niet alleen bij Ilse Bekker, ook bij ondernemers in haar omgeving. Bij bedrijven die niet alle aandacht in de media krijgen, maar wel getroffen zijn door het stilvallen van activiteiten. Ilse Bekker zette een aantal van hen letterlijk In the Picture.

door Karin van der Velden

ZEDDAM - Ilse en haar partner Anja gebruikten de vrijgekomen tijd om bij te leren. Ilse volgde bijvoorbeeld de VCA-cursus, waardoor ze veilig op een bouwplaats kan rondlopen, maar deed ook een cursus time management. Want ooit wordt het weer druk. Anja volgde een opleiding webdesign. De kennis wil ze gebruiken om een website te maken voor de kunstfoto's van Ilse. Want naast haar werk als fotografe voor de zakelijke en particuliere markt, maakt Ilse kunstfoto's.

Urbex, zo wordt het fotograferen van oude, verlaten panden genoemd. In Nederland zijn er niet zoveel, hier worden gebouwen snel opgeruimd. Dus gaat Ilse naar het buitenland. Als ze zich toegang heeft verschaft, voelt Ilse zich kind in een speeltuin. Ze geniet ervan dat de natuur terugpakt wat de mens heeft gemaakt. De craquelerende verf, de overgroeiende planten. "Dat proces is mooi om vast te leggen. Maar ik denk ook aan het proces erachter, de mensen die er gewerkt hebben. Wat voor mensen waren het, wat deden ze, hoe hebben ze er gewerkt? De pen is neergelegd, de mens vertrokken en de rest ligt er nog."

In Nederland pakte Ilse de kans om Trinity in Terborg te fotograferen. Er liggen veel herinneringen van mensen uit de buurt. Ze kregen er hun eerste kus en dronken er hun eerste drankje. "Mijn gevoel zegt dan dat dit niet verloren mag gaan, het moet vastgelegd worden. Ik heb foto's gemaakt van de koperen bar, daar was ik in het donker eerst een paar keer langsgelopen. Met zaklampjes heb ik de bar ingeschilderd, waardoor die weer zichtbaar werd op beeld. Het pand is nu weg, dus ik was net op tijd." De foto’s staan op Ilses website, ilsebekker.nl.

In the picture

Op haar Facebookpagina zet Ilse ondernemers uit de buurt 'In the Picture'. Zoals de heren van Media Cows, die bij grote evenementen de communicatie met het publiek verzorgen. "We weten allemaal dat de evenementen zijn afgelast, maar zien niet hoeveel en welke bedrijven hierdoor getroffen zijn. Het bedrijf was bezig om Europa binnen te stappen. Veel komt op nu gang, maar deze sector nog niet!"

Dat de horeca stil ligt, weten we natuurlijk wel. Maar de foto's van Noah Fonteijn van Tapperij 2A geven daaraan een gezicht. Een zwaar getroffen sector is de reisbranche, er is veel aandacht voor luchtvaart, de hotels. Minke Smits is nu druk om voor haar klanten geld terug te krijgen, maar heeft zelf geen inkomen meer. Het project begon met Cindy Veurink, die in Zeddam het Dorpshuis runt en een dansschool heeft, beide activiteiten zijn stilgelegd. "Het Dorpshuis in Zeddam staat er leeg, stil en wat verloren bij", schrijft Ilse bij de foto's.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden