Het team van Roelofs stond maandagmorgen in de startblokken om het werk in de Spoorstraat te beginnen. (foto: Karin van der Velden)
Het team van Roelofs stond maandagmorgen in de startblokken om het werk in de Spoorstraat te beginnen. (foto: Karin van der Velden)

Tweede fase Spoorstraat van start

  Nieuwsflits

door Karin van der Velden

De tweede fase van de werkzaamheden in Spoorstraat is gestart. Nadat Aannemersbedrijf A. Hak namens Liander en Vitens ondergrondse voorzieningen heeft aangepast aan de toekomst, gaat Roelofs nu verder. De afvoer wordt vervangen en de Spoorstraat krijgt de definitieve inrichting. Het plein voor de Mariakerk wordt intussen al bestraat.

DIDAM - De komende jaren wordt het weer extremer, met lange periode van droogte en heftige regenval. De huidige afvoer is hierop niet berekend. In de Spoorstraat zullen riolering en hemelwaterafvoer van elkaar gescheiden worden. Onder het Mariaplein is met kunststof infriltratiekratten een systeem aangebracht om grote hoeveelheden water op te vangen. Dit water wordt dan geleidelijk afgevoerd, wat weer voor een betere grondwaterhuishouding zorgt.

Archeologische vondsten

Tijdens de werkzaamheden werden sporen van eeuwenlange bewoning gevonden. Gebouwen, waterputten en afvalkuilen uit de periode vanaf de twaalfde eeuw tot de twintigste eeuw. Ruim 800 jaar geleden stond hier een kleiner rechthoekig kerkgebouw. Sporen van bewoning hebben donkere afdrukken in de natuurlijke bodem achtergelaten. De vondsten worden goed bestudeerd en daarmee wordt weer een stukje van de geschiedenis van Didam in beeld gebracht.

Werkzaamheden Spoorstraat

De tweede fase van de werkzaamheden in de Spoorstraat is begonnen bij de kruising met de Wilhelminastraat. De straat wordt steeds van kruising tot kruising afgesloten. Pas begin december zal alles klaar zijn. Doorgaand gemotoriseerd verkeer wordt omgeleid via de Raadhuisstraat, Kerkstraat, Lockhorststraat en de Willibrordusweg. Voor fietsers loopt de omleiding via de Kruisstraat en Willibrordusweg. In het deel waar gewerkt wordt, kan niet geparkeerd worden. Dat kan achter de voormalige Rabobank, op het Oranje-erf en bij de Nettorama.

In de Spoorstraat wordt al het hele jaar gewerkt. Sinds januari is er eenrichtingsverkeer en is de weg voor een deel opgebroken. Daar kwam in maart ook nog eens de coronacrisis overheen. Toch klagen de winkeliers niet. Voor Gerda Welte van de Lama vielen de werkzaamheden voor haar deur precies gelijk met het begin van de coronacrisis. De eerste weken was het dramatisch rustig, maar dat herstelde zich snel. Haar klantenkring bestaat vooral uit wat oudere mensen, waarvan de kinderen wat setjes halen, die thuis gepast worden. Alle kleding die gepast is, wordt gestoomd. Igor Beursken van Bloem Beleving maakt zich wel zorgen hoe de rekken met planten en woonaccessoires bij de winkel komen door het rulle zand. Maar hij heeft alle waardering voor de werklui, die goed meedenken. Zo hebben ze voor Moederdag nog even de stoep bestraat, zodat de bloemenwinkel beter bereikbaar was.

Tijdens de werkzaamheden hebben de Spoorstraatwinkeliers leuke acties om ongemak voor klanten te compenseren

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden