Minke Smits reist graag en heeft een voorliefde voor landen op het zuidelijk halfrond. (foto: Ilse Bekker)
Minke Smits reist graag en heeft een voorliefde voor landen op het zuidelijk halfrond. (foto: Ilse Bekker)

Minke Smits plande als kind al reizen

  Nieuwsflits

door Karin van der Velden

Minke Smits-Steintjes groeide op in Loil. Terwijl dat bij veel klasgenootjes nog niet zo gewoon was, ging de familie Steintjes met regelmaat op reis. Aan het uitzoeken van de vakanties heeft Minke leuke herinneringen. Samen met haar moeder plande ze de reisjes. Uiteindelijk werd het haar beroep.

DIDAM - Na de lagere school in Loil, de middelbare school in Didam deed Minke in Wageningen de MBO opleiding toerisme en ging ze daarna in Breda naar wat toen nog de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer (NHTV) heette. Met haar ouders en acht jaar jongere zusje Aike reisde ze vooral met de bus door Europa. Soms een excursiereis, soms naar een hotel. Een enkele keer werd er gevlogen. Destijds een hele onderneming. Daar ontstond de liefde voor reizen en het regelen ervan.

Voor haar studie ging Minke naar Brunei, waar ze enkele maanden doorbracht. Haar toenmalige vriend, nu haar man, vloog alvast naar Australië. Hij kocht er een busje en een complete kampeerinrichting, waarmee ze samen een hele rondreis door Australië en Nieuw-Zeeland maakten. Een favoriet vakantieland heeft Minke niet echt. "Om wilde dieren en natuur te zien ga ik graag naar zuidelijk Afrika. Voor de meivakantie stond een reis naar Namibië gepland, samen met mijn man en zoon Jimmii. Door corona moesten we het uitstellen en hopelijk kunnen we eind dit jaar gaan. Eigenlijk heb ik wel een voorliefde voor landen onder de evenaar. Voor de cultuur van de Inca's en Maya's heb ik echt veel bewondering. Europa is dan weer favoriet voor stedentripjes, zulke mooie steden vind je nergens anders op de wereld."

Op vrijdag de 13e maart stortte de toeristische sector helemaal in. Eerder die week had Minke nog een bijeenkomst met andere reisagenten. "Daar werd nog een beetje lacherig gedaan. We hadden natuurlijk weleens rampen meegemaakt als een vulkaanuitbarsting op IJsland of Bali. Maar dat ging dan altijd over kleine stukjes van de wereld en nu zat binnen een weekend echt alles dicht. Eerste prioriteit was het terughalen van reizigers en dat is gelukkig zonder veel problemen gelukt. Dat zou midden in de zomer wel anders zijn geweest."

Lokaal vrijwilligerswerk

Hoewel Minke graag de wereld over reist, voelt ze zich in Didam ook heel prettig. Tijdens haar studie ging ze bijna ieder weekend naar huis. In Loil traint Minke drie groepen van de dansgarde van de Vrolijke Drammers. Bij deze carnavalsvereniging was zij de eerste jeugdprinses.

Inmiddels woont Minke met haar gezin in Nieuw-Dijk, net in het buitengebied. Ook hier is ze actief als vrijwilligster. Minke is een van de drijvende krachten achter de kinderkledingruilbeurs in Nieuw-Dijk. "Dat ligt nu ook stil. Hopelijk kunnen we in juli nog een keer open en anders wordt het na de zomer. Astrid, de oprichtster is in maart helaas overleden. Het was haar wens dat ik het zou voortzetten en daar ga ik hard mijn best voor doen!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden