Dr. Niven Mehra ontvangt uit handen van penningmeester Wietze Bosga de cheque voor het onderzoek. (foto: Robin Sommers)
Dr. Niven Mehra ontvangt uit handen van penningmeester Wietze Bosga de cheque voor het onderzoek. (foto: Robin Sommers)

Weer grote cheque voor Radboudumc

  Nieuwsflits

van de redactie

Een Bergh in het Zadel-cheque van € 80.000,00 ontving internist-oncoloog en hoofdonderzoeker dr. Niven Mehra van het Radboudumc. Met zijn team voert hij het onderzoek Bloed- en urinetest voor diagnostiek bij kanker uit. Niven: “Door het afnemen van deze test krijg je een ‘blauwdruk’ van het tumorprofiel van patiënten. Bloed en urine worden ook wel ‘liquid bio-markers’ genoemd. Hieruit leid je bepaalde tumor-eigenschappen af."

'S-HEERENBERG - "Een veelbelovende methode om een behandeling te optimaliseren, is door gebruik te maken van informatie vanuit circulerend DNA van tumoren uit lichaamsvloeistoffen. Met het geld van Bergh in het Zadel kunnen we dit verder gaan onderzoeken”. Het onderzoeksteam dat hij in het Radboudumc aanstuurt, loopt voorop met ontwikkelingen op het vlak van persoonsgerichte behandelingen.

“Het Radboudumc streeft ernaar een expertisecentrum te zijn voor patiënten en onderzoekers, die willen weten of persoonsgerichte behandelingen beter zijn dan voorgaande standaard behandelmethoden. Het zo vroeg mogelijk aanbieden van deze persoonsgerichte behandeling en deze standaardiseren, is uniek in Nederland. Ik heb hoge verwachtingen van het bloed- en urinetest onderzoek waar we nu mee bezig zijn. In het bloed of de urine bevinden zich kleine hoeveelheden DNA afkomstig van de tumor, zogenaamd circulerend tumor DNA. Door analysemethoden kan een genetisch profiel van de tumor gemaakt worden uit DNA vanuit een bloedbuisje. We scheiden de bloedcellen, waardoor er plasma overblijft en miljoenen kleine DNA-fragmentjes. Je leest met de test de tumor uit en daarin zie je specifieke mutaties op basis van een afwijkende DNA-code. Zo kunnen er snel en efficiënt genetische afwijkingen in kaart worden gebracht. Dit kan je gebruiken om gevoeligheid voor behandeling te bepalen en vroegtijdig resistentie aan te tonen. Met de uitslag van dit tumorprofiel kan sneller de best passende behandeling worden ingezet en dus tot betere resultaten leiden. Straks is voor alle soorten kanker eenvoudig met een test te voorspellen welke behandeling het beste aanslaat. Dus ook of bij de patiënt bijvoorbeeld immunotherapie werkt.”

Het eerder in kaart brengen van moleculaire informatie bij kankerpatiënten in een vroeg stadium, is nog niet eerder gedaan in Nederland. “Bloedtesten en onderzoek naar DNA van tumoren in urine hebben grote voordelen”, legt Niven uit. “Als blijkt dat deze testen goed te gebruiken zijn om de eigenschappen van tumoren te onderzoeken, kunnen we deze testen in veel meer situaties toepassen. Biopten worden bijvoorbeeld niet bij iedere patiënt met kanker afgenomen, onder andere omdat sommige tumoren moeilijk bereikbaar zijn of omdat de ingreep schadelijk kan zijn voor de gezondheid."

berghinhetzadel.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden