Ronald ten Kleij voor de wandgrote poster van een van zijn favoriete auto's, een Mustang Shelby (foto: Karin van der Velden)
Ronald ten Kleij voor de wandgrote poster van een van zijn favoriete auto's, een Mustang Shelby (foto: Karin van der Velden)

Formule 1 kijken, maar wel ter plekke

  Nieuwsflits

Al jong begon Ronald ten Kleij met sleutelen aan brommers en later aan auto's. Vijf jaar geleden zette hij een grote stap naar het ondernemerschap. Eerst als ZZP'er en nu met zes mensen in dienst, zorgt hij dat auto's er als nieuw uitzien.

door Karin van der Velden

DIDAM - Het avontuur als ondernemer begon met een bus, waarmee Ronald op locatie auto's reinigde met stoom. Van buiten, maar ook van binnen. Zelfs de stank van sigaretten en natte hond verandert in de geur van een nieuwe auto. En dat ook nog eens milieuvriendelijk, want er is maar drie of vier liter water nodig en er worden geen chemicaliën gebruikt.

Inmiddels is het bedrijf uitgebouwd. Autototaalreiniging onderhoudt met zes medewerkers complete wagenparken, vrachtwagens en boten op locaties. Innoveren is belangrijk. Nieuwe technieken, zoals de droogijsmethode, waarmee oude tectyllagen verwijderd worden, zonder onderdelen of bekleding te beschadigen. Zeer geschikt voor oldtimers. Of behandeling met een duurzame vuilafstotende coating, waarmee de auto er vijf tot tien jaar als nieuw uitziet.

Het kantelpunt kwam voor Ronald toen hij 48 was. Daarvoor werkte hij in loondienst. Hij begon als monteur, voor auto's, vrachtwagens en dieselmotoren. Zes jaar lang was hij beroepsmilitair, ook in het leger was Ronald werkzaam in de techniek. Daarna werkte hij zeventien jaar 'in de bajes'. Met specifieke doelgroepen, "ongeacht achtergrond, stoornis, leeftijd of delict." Hij stuurde gevangenen aan op een productieafdeling, als voorbereiding op de terugkeer in de maatschappij.

Het werken in loondienst gaf geen voldoening. "Ik wilde al lang voor mezelf beginnen en zocht een formule die bij mij past. Als innovatiespecialist zoek ik steeds naar nieuwe wegen. Ik kan nu zelf bepalen wat ik doe en doe het op mijn eigen manier De uitbreiding van mijn bedrijf is nog lang niet klaar." Met de uitbreiding veranderde ook zijn rol. "Ik werkte eerst alleen, maar sinds ik personeel heb, ben ik druk vooral met managen en verkopen. Een mooie combinatie van omgaan met mensen, techniek en dingen mooier maken. Voor ondernemers is het in deze tijd niet makkelijk. Ik ben begonnen vanaf nul, zonder geld van de bank."

Ook in de vrije tijd spelen auto's een hoofdrol. Ronald is een BMW-rijder, maar geniet ook van een Corvette, Austin Martin of Porsche. In zijn kantoor hangt een wandelgrote poster van Mustang Shelby in de favoriete kleur blauw. Op zijn telefoon staan foto's van oldtimers en youngtimers die met de droogijsmethode gerestaureerd zijn. Een oud volkswagenbusje, maar ook Amerikaanse auto's en een BMW uit de jaren zeventig.

Formule 1 kijken is ook een hobby. Maar net even anders. Niet op de bank voor de tv, maar live op de tribune in Abu Dhabi of Oostenrijk. Ook daar geniet hij van de mooiste en duurste auto's die er rondrijden. Afgelopen weekend stond Oostenrijk op de planning, de eerste race van het seizoen. Helaas mag er door corona geen publiek bij aanwezig zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden