Cliënten van de voedselbank vonden vorige week andijvie, oranje paprika's en kleine tomaatjes in hun pakket. (foto: Karin van der Velden)
Cliënten van de voedselbank vonden vorige week andijvie, oranje paprika's en kleine tomaatjes in hun pakket. (foto: Karin van der Velden)

Door corona naar de voedselbank

  Nieuwsflits

door Karin van der Velden

Door corona kunnen zelfs hele succesvolle ondernemers tijdelijk in financiële problemen komen. De voedselbank staat klaar om dan hulp te bieden met tijdelijke ondersteuning. Tot en met 31 december 2020 wordt niet op inkomen getoetst.

DIDAM - Corona heeft een behoorlijke impact op de voedselbank. Er kwamen meer aanvragen en vooral in het begin waren er vrijwilligers die niet konden helpen omdat ze tot de kwetsbare groep behoren. Veel vrijwilligers zijn ouder dan 70 en Voedselbank Nederland adviseerde hen om de werkzaamheden even te stoppen.

De nieuwe aanvragen komen binnen bij Gerda Slangewal. Zij is de enige die de aanvragen ziet. Gerda merkt hoe moeilijk het is voor mensen om de stap naar de voedselbank te zetten. "Ik heb iemand aan de telefoon gehad, die uit geldgebrek al 14 dagen geen boodschappen had kunnen doen! Soms gaat de telefoon heel kort over. Dan bel ik terug en het lukt me gelukkig om in een gesprek de schaamte weg te nemen." Matthieu Krabbe vult aan dat ook voor een korte periode hulp gevraagd kan worden. "In principe kan nu zonder toetsing een aanvraag gedaan worden voor dertien weken. Maar soms is het na een paar weken al niet meer nodig om een pakket te halen." De voedselbank kan ook de weg wijzen naar instanties die op een andere manier hulp kunnen verlenen. Gerda en Matthieu maken zich zorgen dat in oktober het aantal aanvragen fors zal stijgen, als de regering de ondersteuning stopt.

Tot een paar jaar geleden bevatte een voedselpakket vooral houdbare producten. Dat is nu wel anders. De pakketten bevatten nu verse groenten zoals bloemkool, sla, courgettes en zelfs avocado's. Supermarkten uit de regio leveren vlees en vis, dat ingevroren wordt ingepakt. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met allergieën, leefstijlen en religie. Een pakket kan zoveel mogelijk vegetarisch zijn (al kan er in een blik soep weleens een gehaktbal zitten) of geen varkensvlees bevatten. Bakkerij Wiltink zorgt voor een uitgebreide variëteit aan brood. Niet alleen een gesneden witje, maar ook notenbrood, broodjes en rozijnenbollen. Dat een Doetinchemse bakker aan de Montferlandse voedselbank levert is historisch gegroeid. Til en Theo te Kaat zorgen voor een goede verdeling, waarbij ze kijken naar de schijf van vijf, maar ook zorgen dat iemand niet weken achter elkaar hetzelfde krijgt. Voor cliënten die wat extra's nodig hebben, bijvoorbeeld door een chemokuur, worden zelfs extra proteïnen ingepakt.

Corona zorgde ook voor veel betrokkenheid. Dj Elmo, IDEX Optical Technologies kwamen een cheque brengen. Tal van andere ondernemers, verenigingen en particulieren deden een gift of brachten voedsel. Vorige week kwam ook het bericht dat de gemeente symbolisch 130 pakketten afneemt. Voor tien cliënten voor dertien weken. In 2020 kan Voedselbank Montferland structureel subsidie aanvragen. Ze zijn blij dat ze nu ook met de gemeente in gesprek zijn over het armoedebeleid.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden