Dronecommissie en de initiatiefnemers Patrijzenproject Montferland doen een proefvlucht met de drone. (foto's: Ad van Roosendaal)
Dronecommissie en de initiatiefnemers Patrijzenproject Montferland doen een proefvlucht met de drone. (foto's: Ad van Roosendaal)

Drone helpt verbetering patrijzenstand

  Nieuwsflits

Theo Kaal en André Hendriksen presenteerden op 17 juli trots de drone die door de Patrijzenwerkgroep Montferland kon worden aangeschaft. Deze drone helpt om patrijzen te lokaliseren en te beschermen tegen maaimachines en predatoren.

door Karin van der Velden

BEEK - Met de aanschaf van de drone gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. André Hendriksen vertelt dat er veel lobbywerk voor nodig was. Uiteindelijk kwam er financiële steun van vier partijen. Hoofdsponsor is Stichting Beheer NatuurLandschap. Dat was een reden om de drone met een knipoog SBNL te noemen, wat ook Special Bird Nest Locator betekent. Het Dinamo Fonds, de gemeente Montferland en de familie Ten Brinke uit Didam droegen ook bij aan de drone, die tussen de tien- en vijftienduizend euro kost.

Hendriksen laat een afbeelding van de drone zien als metafoor voor de rotonde met vier toegangswegen die het Paradijs voor de Patrijs symboliseert. "Er zijn ook vier partijen die praktisch meewerken aan verbetering van de partrijzenstand. Dat zijn in de eerste plaats de dertig boeren die een oppervlakte van veertig voetbalvelden inzaaiden met inheemse kruiden en ongecoate zaden. Zij gebruiken hier geen mest en bestrijdingsmidden en experimenteren zo met inclusieve landbouw, inclusief de natuur", vertelt Hendriksen. "De Wildbeheereenheid Bevermeer denkt mee en telt mee. Ze zorgen dat de stand van predatoren zoals de vos, kraai en kauw binnen de perken blijft. De grootste vijand van de patrijs is overigens de huiskat zonder belletje. De jagersvereniging gebruikt de drone om reeën op te sporen. Een andere partij is dHogeschool Larenstein, waar studenten veel affiniteit met techniek hebben. Daarvan leert de patrijzenwerkgroep en omgekeerd leren de studenten over de mooie natuurprojecten. De vierde partij is de club van twintig vrijwilligers die helpen om Montferland groener, mooier en natuurvriendelijker te maken."

Tanja Keurntjes, Bert Kremer en Leo Raben zijn de piloten die de drone mogen bedien. Zij volgden een vliegcursus, maakten de nodige vlieguren en leiden nu aspirant piloten op. De drone zal breed worden ingezet. Er zijn bijvoorbeeld al beelden gemaakt van een nest steenuiltjes en het is een kwestie van tijd voor de oehoe in het Montferlands massief zal komen nestelen.

Het aantal koppeltjes patrijzen in Montferland steeg in vier jaar tijd van zeven naar dertig. Met de drone werd onlangs het eerste nest gevonden. Dertien eieren! Dat is geen uitzondering, Engeland heeft het record met een nest van 29 eieren. De patrijs heeft een signaalfunctie voor het aantal insecten. Minder patrijzen betekent dat er minder insecten zijn. Zonder insecten geen bestuiving en dat is desastreus voor onze voedselvoorziening. De drone werkt met een warmtecamera. Het beste moment om te vliegen is daarom vroeg in de ochtend of laat in de avond. Dan is de bodem nog koud en zijn de warme nesten goed zichtbaar. Een enkele keer vergist de drone zich en wordt een verse, warme koeienflats gevonden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden