Henri Dijkman en Miriam Blom presenteren het verzamelalbum in hun bakkerij aan de Molenpoortstraat (foto: Marlous Velthausz)
Henri Dijkman en Miriam Blom presenteren het verzamelalbum in hun bakkerij aan de Molenpoortstraat (foto: Marlous Velthausz)

Sparen voor 's-Heerenbergse plaatjes

  Nieuwsflits

door Marlous Velthausz

In april van het jaar 1895 startte Henricus Johannes Dijkman zijn eigen bakkerij. Nu, 125 jaar later, is de bakkerij nog de oudst bestaande middenstander van ’s-Heerenberg. Met een speciaal stickerverzamelalbum willen de huidige eigenaars, Henri Dijkman en Miriam Blom, deze mijlpaal vieren. Inmiddels zijn de eerste boeken én plaatjes al als warme broodjes over de toonbank gevlogen.

’s-HEERENBERG – “We liepen er al een tijdje mee rond,” vertelt Miriam Blom, “we wilden een speciaal tintje aan ons 125-jarige jubileum geven, maar we wisten nog niet precies hoe.” Aan deze onzekerheid kwam direct een einde toen ze in een andere plaats een verzamelalbum tegenkwamen waarin burgers stickers konden verzamelen over plaatsgebonden gebouwen, verenigingen of bezienswaardigheden. “We wisten meteen dat we dit ook in ’s-Heerenberg wilden gaan organiseren. Deze stad heeft zo veel te vertellen en dat zou prima passen in zo’n boek,” vertelt Blom. “We zijn om de tafel gaan zitten met Heemkundekring Bergh en hebben samen met hen en met een aantal vooraanstaande Berghse personen een prachtig historisch fotoboek geproduceerd.”

Verzamelalbum

Het boek is verdeeld in verschillende hoofdstukken waarin diverse onderwerpen aan de orde komen. Zo start het boek met enkele foto’s over het ’s-Heerenberg van vroeger en dat van nu. Talloze historische monumentale panden, waaronder Huis Bergh en het Raet-huys, worden opgevolgd door belangrijk cultureel erfgoed, dat vooral afstamt uit de middeleeuwen. Maar ook wordt aandacht geschonken aan de diverse vormen van ’s-Heerenbergs onderwijs en het bloeiende verenigingsleven. Het boek sluit af met een overzicht van de Berghse middenstand door de jaren heen.

Sparen

Klanten van Dijkman de Echte Bakker kunnen inmiddels sparen voor het boek en voor de meer dan tweehonderd plaatjes. “Eigenlijk wilden we ruim een maand geleden al beginnen,” aldus Blom, “maar ook hier gooide het coronavirus roet in het eten. Gelukkig heeft iedereen nog tot aan het einde van dit jaar om het album compleet te krijgen. En als het dan nog even meezit, dan zal er ook een ruilmiddag volgen.” Tot die tijd krijgt iedere kopende klant per euro een stempel en kan met een volle spaarkaart, tegen bijbetaling of met 500 gespaarde klantenpunten, het boek worden aangeschaft. Een pakje stickers krijgt men gratis bij iedere vier euro aan boodschappen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden