Geen defilé met kleurrijke vaandels dit jaar. De schutterijen vierden op een andere manier hun jaarlijkse feest. (archieffoto: Karin van der Velden)
Geen defilé met kleurrijke vaandels dit jaar. De schutterijen vierden op een andere manier hun jaarlijkse feest. (archieffoto: Karin van der Velden)

Didam viert alternatief schuttersfeest

  Nieuwsflits

door Karin van der Velden

Het was voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat er in Didam geen schuttersfeest gevierd zou worden, maar Didam zou Didam niet zijn als het helemaal stil zou blijven. Het schuttersbloed kruipt waar het niet gaan kan.

DIDAM - Dit jaar geen defilé en geen wedstrijden. Van het officiële deel ging alleen de kerkdienst door, maar ook dit was niet hetzelfde als andere jaren. Geen kerk vol vaandels, vlaggen en kleurrijk geklede schutters, maar een beperkte afvaardiging van zes schutterijen. De kerkdienst was live te volgen en is nog terug te kijken. De vlaggen gingen uit en buurten, vriendengroepen en boogbouwers vierden dit weekend hun eigen feestje.

Het rondtrekken was verboden, schutterij De Eendracht bezocht daarom met een kleine delegatie hun jubilarissen. Ton en Margriet Wolf (60 jaar), Frans Polman (50 jaar), Hans en Gertie Lanters (50 jaar), Henk en Trudy Gieling (50 jaar) en René en José Jansen (40 jaar) kregen een vendelhulde. Cor Veenink (40 jaar) zal op een later tijdstip gehuldigd worden. Voor Sjoerd Kraus, ruiterkoning van De Eendracht voelde het enerzijds leeg, maar aan de andere kant heel mooi dat er toch een eerbetoon kon worden gebracht aan jubilarissen en leden die ernstig ziek zijn, zoals zijn eigen opa. Geen wedstrijden betekent dat alle schutters- en ruiterkoningen een extra jaar hun titel houden.

Schuttersgilde Loil Vooruit ging ook met een kleine delegatie langs jubilarissen en koningsparen. En Tonnie Diesvelt kreeg bij zijn laatste ronde met de welbekende rijdende winkel een vendelhulde. Zondagavond vierde Loil vanuit de verbouwde kerk online schuttersfeest met dj Niels. Via app konden er verzoeknummers worden aangevraagd. De leden konden meedoen aan een schuttersquiz.

Schutterij St. Isidorus uit Oud-Dijk testte ook de schutterskennis, zij deden dat met een puzzelroute. Het bestuur bezorgde bij alle leden een handdoek: "Lekker om op te liggen en de gedachten te laten gaan naar de mooie momenten die met onze schutterij meegemaakt zijn of te dromen over wat er de komende jaren staat te gebeuren."

In Nieuw-Dijk trok schutterij St. Antonius met het bestuur en de koningsparen langs vriendengroepen en buurtschappen om de schutterskaarten te brengen, compleet met een drankje en muziek. Deze schutterij kent al jaren een traditie van het kaarthalen tijdens schuttersfeest, die werden dit jaar dus gebracht.

Met de hashtag #WNDTEO (Wi-j Nemmen Dr Thuus Eén Op, red.), zorgde St. Martinus Greffelkamp voor verbroedering. De leden werden uitgedaagd om een foto op social media te plaatsen, waarin ze laten zien hoe ze thuis schuttersfeest vieren.

Antonie Zopfi, voorzitter van St. Isidorus verwoordde het aan het eind van de kerkdienst heel mooi: "Het coronavirus is hardnekkig, maar schuttersvirus is onuitroeibaar."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden