Marianne en Tonnie Diesvelt met Nicole en Rens Vuurink. Vanaf nu rijdt Rens met de wagen door Loil. (foto: Karin van der Velden)
Marianne en Tonnie Diesvelt met Nicole en Rens Vuurink. Vanaf nu rijdt Rens met de wagen door Loil. (foto: Karin van der Velden)

De man op de bok moet het maken

  Nieuwsflits

door Karin van der Velden

Midden in coronatijd stond er opeens een man bij Marianne Diesvelt aan de deur. Hij wilde wat informatie over de rijdende supermarkt. "Weet jij dan al iets?", vroeg de verbaasde Marianne, want dat Tonnie van plan was om te stoppen wist bijna niemand. Toeval bestaat niet en Rens Vuulink neemt de ambulante handel nu over.

DIDAM - Het was al langere tijd een wens van Rens om een rijdende supermarkt te beginnen en hij zocht op internet naar een ondernemer aan wie hij wat informatie kon vragen. Hij vond Tonnie Diesvelt op internet, maakte een rondje door Loil en hoorde daar Tonnies adres. Zo kwam hij bij toeval bij Tonnie terecht, zonder te weten dat die toevallige een opvolger zocht. Tonnie is blij dat er een opvolger is.

In de veertig jaar dat Tonnie Diesvelt in Loil, Didam en Wehl rondreed, heeft hij heel wat voorbij zien komen. Van elke straat weet hij nog precies wie er eerder woonde en wie er nu woont. Hij zag Loil groeien en in het begin was het nog bij te houden, met alle nieuwbouw komt hij niet in alle wijken. Vier dagen in de week reed Tonnie een vaste route. "Als mensen weten hoe laat je komt, dan kunnen ze er voor thuis blijven. Binnen een kwartier nauwkeurig, dat was mijn streven. Als ik tijd overhield, kon ik een praatje maken met mijn klanten. Er gebeurt van alles en ik vond het fijn als mensen mij daarover vertelden." De handel groeide ook, van een bus met aanhanger naar een wagen die hij zelf liet bouwen. Aanvankelijk geen succes, er ging iets mis met een aggregaat, waardoor de gesteriliseerde melk bijna stond te koken in het vak.

Net als Marianne altijd achter de schermen actief was, gaat Nicole haar man Rens ondersteunen. "Ik ben de magazijnchef," zegt Marianne lachend. "Als Tonnie eens wat te kort kwam, ging ik het nabrengen." Nicole is secretaresse bij de HAN en doet het werk voor Rens ernaast. Ze zoeken nu een loods in Didam of omgeving. 180 m2, met een roldeur, zodat de wagen naar binnen kan. De belettering zal veranderen, maar verder niets. De indeling en de producten blijven zoals klanten gewend zijn. Rens vertelt dat hij de laatste weken al meeging met Tonnie. "De routine heb ik natuurlijk nog niet", zegt Rens, maar Tonnie is een geduldige leermeester en gelukkig hebben de klanten ook geduld. Dat is goud waard." Nicole geniet ervan dat Rens elke dag met een brede glimlach op z'n gezicht thuis komt. Tonnie heeft er alle vertrouwen in. "De man op de bok moet het maken, maar dat komt met Rens wel goed." Eigenlijk wilde Tonnie op 4 april stoppen, toen hij zestig werd, maar in coronatijd wilde hij zijn klanten niet in de steek laten. Tonnie en Marianne gaan door met catering voor feesten en partijen. Een paar dagen per week, want ze willen ook tijd hebben om samen leuke dingen te doen. Tonnie wil ook wat vaker naar z’n moeder. Tonnie speelt bas bij Amicitia en hij gaat weer wat meer muziek maken. Zijn favoriete instrument is eigenlijk de tuba, die heeft hij een tijd geleden weer voor zichzelf aangeschaft.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden