De demonstratie bij De Boomgaard. Foto: Roel Kleinpenning
De demonstratie bij De Boomgaard. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Blijf uit dode hoek van een vrachtauto

Onderwijs

Braamt – Voor basisschool De Boomgaard staat een grote vrachtwagen geparkeerd. De leerlingen van groep 7/8 krijgen les over de dode hoek bij vrachtwagens. Wat ziet de chauffeur wel en vooral: wat ziet hij niet? Om de leerlingen dat zelf te laten ervaren, mochten ze in de cabine klimmen om een kijkje te nemen. Andere leerlingen stonden vlak voor, naast en achter de vrachtwagen, in de dode hoeken. ‘Nee we zien jullie niet’, was de conclusie.

Door Carla van der Meer

Nova uit groep 7 en Zoë, Storm en Willem uit groep 8 klimmen uit de vrachtwagencabine. Ze hebben de positie van de chauffeur kunnen ervaren en in de spiegels kunnen kijken. “We weten nu wat de chauffeur ziet”, zegt Storm. “Ik dacht dat er maar een paar spiegels waren en ik wist niet dat er zoveel dode hoeken zijn”, vult Zoë aan. “Ik wist ook niet dat er zes spiegels en een camera zijn, maar dat je toch niet alles kunt zien”, vertelt Willem. “En ik wist niet wat de metalen hekken, ‘levensredders’, aan de zijkant van de vrachtwagen waren”, laat Nova weten.

Bewust maken

“We vinden het belangrijk om de kinderen bewust te maken van de dode hoek bij vrachtwagens”, zegt Younice Pelgrim, leerkracht groep 7/8 van basisschool De Boomgaard in Braamt. “In Braamt valt het wel mee met het verkeer, maar als de leerlingen volgend jaar of het jaar erop naar de middelbare school in Doetinchem gaan, dan komen ze in het drukke verkeer terecht. We willen dat de kinderen veilig deel kunnen nemen aan het verkeer. We doen deze les om de twee jaar. We hebben elk jaar een combinatieklas 7/8. We vinden dat alle kinderen een keer in een vrachtwagen gezeten moeten hebben.”
Vrachtwagenchauffeur Jan Boverhof van Contact Onderwijsadviesbureau rijdt met de Scania City Trailer door de provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe om elke week ergens de dode hoek les te verzorgen. “Je staat er versteld van wat de kinderen ervan opsteken”, zegt hij. “Zelfs de juffen leren er vaak nog van. De kinderen mogen op de plek van de chauffeur zitten en zien wat de chauffeur ziet. Ze leren waar ze met de fiets mogen staan, en waar ze juist niet moeten gaan staan. Ook vertel ik ze over het gewicht van de vrachtwagen en als je daar een aanrijding mee krijgt dat het echt niet goed gaat.”
Er ligt een zeil met gekleurde vlakken voor en aan de rechter zijkant van de vrachtwagen, om aan te geven bij welke kleur de kinderen niet en wel zichtbaar zijn. De kinderen krijgen zo ook het gevoel hoe ver ze bij de vrachtwagen vandaan moeten blijven. Een andere tip is: als je de chauffeur niet ziet in de spiegels, dan ziet hij je ook niet.
“De leerlingen krijgen heel veel herhaling met uitleg en filmpjes op school en met de vrachtwagen”, zegt Thalien Heijink, gastdocent bij Contact Onderwijsadviesbureau. “Door vaak te herhalen, onthouden ze het beter. Op de scholen doen we eerst een voormeting om te zien wat de kinderen al weten en twee weken na de dodehoek les doen we een nameting om te zien wat ze nog weten van de les.”


blijfuitdedodehoek.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant