Lieke, die de tekening voor de voorpagina maakte, krijgt het eerste boekje van wethouder Van Halteren.
Lieke, die de tekening voor de voorpagina maakte, krijgt het eerste boekje van wethouder Van Halteren. Karin van der Velden

Ontdek je talent met Sjors Sportief en Sjors Creatief

vr 5 nov 2021, 14:23 Onderwijs

DIDAM - Op de voorkant van het boekje van Sjors Sportief en Sjors Creatief staat een prachtige tekening. Sjors Creatief schildert Sjors Sportief die aan het kickboksen is. De tekening werd gemaakt door Lieke Aalberts van IKC de Toorts in Didam.

Door Karin van der Velden

Wethouder Jan van Halteren, die onderwijs en cultuur in zijn portefeuille heeft, kwam het eerste boekje aan Lieke uitreiken. Met de tekening heeft ze ook nog een prijs gewonnen voor haar hele klas. De hele klas mag een middag sporten bij AeroFitt.

Sport en cultuur

Als Guido Groenendijk, combinatiefunctionaris sport bij Welcom, de kinderen vraagt wat in het boekje staat, weten ze het wel: “Sport en leuke dingetjes, kunstdingen. Je kunt een paar weken meedoen om kennis te maken.” De boomlange Guido zegt dat dit klopt en vraagt: “Welke sport zou ik doen, denken jullie?” Dat het met zijn lengte basketbal is, weten de kinderen wel. De activiteiten zijn bedoeld als kennismaking. Kinderen die een sportieve of culturele activiteit leuk vinden, kunnen eventueel lid worden van een vereniging. Leontien van Kraay, Combinatiefunctionaris Cultuur, zegt dat kinderen het boekje goed moeten bewaren, sommige activiteiten kunnen ze het hele jaar doen.

Aan het 88 pagina’s dikke boekje, met per pagina soms meerdere activiteiten, is wel te zien dat Montferland een actieve gemeente is. Verenigingen, uit Montferland en uit de regio, bieden hun activiteiten gratis aan. Soms zijn er kosten verbonden aan een workshop, daarmee worden dan materialen betaald. Voor activiteiten waar een maximaal aantal inschrijvingen geldt, is de tip om snel in te schrijven. Heel handig: Bij elke activiteit staat een hartje dat kinderen kunnen inkleuren. Zo maak je een eigen verlanglijstje. Met een qr-code is meer informatie op te vragen. Bij de activiteiten staat ook kledingadvies. Zo staat bij Carnavalswagen bouwen: Trek je oude kleren aan want vies worden mag! De Nieuw-Dijkse carnavalsvereniging laat kinderen van groep 5 tot en met 8 kennis maken met wagenbouwen. Met een zelfgebouwde bolderkar kunnen kinderen zelfs meelopen in de optocht. CV ‘De 11jes’ stelt materialen beschikbaar. Er is keus uit heel veel sporten. Natuurlijk voetbal, maar ook badminton, korfbal, atletiek en rugby. Er kan gedanst worden op heel veel verschillende manieren en allerlei muziekinstrumenten kunnen worden uitgeprobeerd in een paar lessen. En er staan heel veel creatieve workshops in het boekje. Met hout en spijkers kunnen kinderen die van techniek houden zelfs een flipperkast maken. Voor speciale dagen, zoals moederdag en kerst zijn er ook speciale workshops waar een cadeau of decoratie gemaakt kan worden.

Inschrijven kan via sjorssportief.nl en de Sjors Sportief App.