Femke:
Femke: "Het is een klein en overzichtelijk bad en dat geeft een veilig en beschut gevoel." Foto: Karin van der Velden

Kilderse kinderen leren weer zwemmen in schooltijd

Onderwijs

KILDER - Basisschool Laetare heeft het dankzij samenwerking met Zwemschool Femke voor elkaar dat leerlingen in schooltijd kunnen leren zwemmen voor een gereduceerd tarief. De lessen worden gegeven in het zwembad bij de Prinshoeck. Zwemjuf Femke maakte het bad, dat al jaren niet meer werd gebruikt weer geschikt voor zwemlessen.

Door Karin van der Velden

Femke leerde zelf zwemmen in het bad in Kilder en wist dat het heel erg geschikt zou zijn om kinderen te leren zwemmen: “Het is een klein en overzichtelijk bad en dat geeft een veilig en beschut gevoel.”
De kinderen van de groepen 1, 2 en 3 halen hun A, B en C-diploma van de NRZ (Nationale Raad Zwemveiligheid) uiteindelijk in het zwembad in ‘s-Heerenberg. “We nemen ze pas mee als ze toe zijn aan een volgende stap. Dan kunnen ze eerst proefzwemmen en vervolgens doen ze examen.”
Hoewel de lessen in groepsverband gegeven worden, krijgt ieder kind op het eigen niveau aandacht.
Er moest nog wel wat opgeknapt worden aan het zwembad. Alles werd grondig schoongemaakt en de wanden kregen een nieuw verfje. Wensen voor de toekomst zijn er nog. Zo wil Femke nog graag een extra kleedruimte die goed verwarmd is.
De samenwerking tussen Laetare en de Zwemschool ontstond als terloops gesprekje tussen zwemjuf Femke en intern begeleider Wendy. Het idee werd al snel concreter.

Zwemjuf
Femke maakte
het bad
weer geschikt

De directeur van Basisschool Laetare, Liselotte Friesen is maar wat trots dat het in Kilder weer gelukt is om een bijzonder initiatief van de grond te krijgen. “We ontlasten de ouders door het zwemmen voor hen te regelen. Als dorpsschool leef je en ben je in beweging als je zulke dingen kunt doen. We zijn ook bezig om naschoolse opvang te regelen. Daarvoor werken we samen met het Kelrehuus. We hopen daarmee na de voorjaarsvakantie te kunnen starten.”
Na de herfstvakantie zijn de eerste groepen begonnen met de zwemlessen, dat zijn 33 kinderen. “De school zorgt voor begeleiders, ouders lopen met de kinderen mee en helpen met het aan- en uitkleden. Dankzij die ouders kunnen we dit ook organiseren.”
Als ouders willen kijken, kan dat via een groot scherm in de wachtruimte de hele les volgen. Daar kunnen ze ook wat te drinken pakken, met iets lekkers erbij. School heeft gezorgd voor een financiële bijdrage. Voor 45 euro per maand krijgen de kinderen wekelijks 45 minuten zwemles in groepjes van maximaal zeven kinderen. Zwemschool Femke is ook aangesloten bij Meedoen in Montferland. In de toekomst kunnen ook de andere groepen gebruik maken van het zwembad.
“Dat zal meer projectmatig zijn”, vertelt Femke. “Ze kunnen dan bijvoorbeeld lessen nemen in survival zwemmen, waar kinderen leren om zichzelf en anderen te redden.”
Zwemschool Femke is al 12,5 jaar een begrip in de regio en zat lang in Beek. Volgend jaar stoppen daar de lessen.
Het zwembad in Kilder wordt ook gebruikt voor particuliere zwemlessen, aqua-fit en ouder-kind zwemmen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal