Foto:  Slim Opgewekt Scholen

Foto:  Slim Opgewekt Scholen

Slim Opgewekt Scholen

Leerlingen st. Jozef zien hun duurzame wens over 15 jaar weer

Onderwijs

Loil – Daltonbasisschool st. Jozef, van onderwijsorganisatie Liemersnovum, startte samen met verduurzamingspartner Slim Opgewekt Scholen met een programma waarin technische verduurzaming én educatie over duurzaamheid centraal staat. Op het dak van de school liggen inmiddels 34 zonnepanelen, die samen met de ledverlichting in de school voor een jaarlijkse besparing van ruim 10.000 kg CO2 zorgt. Er zouden 452 volwassen eiken nodig zijn om deze CO2 uitstoot te compenseren.

Directeur Marloes Geurtzen: “Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Met die gedachte in ons achterhoofd zijn we in het najaar gestart met het vergroenen van het schoolplein. Het verduurzamen door het plaatsen van ledverlichting en zonnepanelen sloot daarbij mooi aan. Door kinderen bewust te maken van het effect van verduurzaming, dragen we ons steentje bij aan een beter milieu en een gezond klimaat.” 

Om de leerlingen meer te leren over de verduurzaming van de school en hoe zij zelf zouden kunnen helpen, gingen alle groepen samen met Slim Opgewekt Scholen aan de slag met een educatief bewustmakingsprogramma, genaamd het Wattsons lab.   

Het Wattsons lab 

De kinderen startten drie weken geleden samen met de Wattsons, slimme onderzoekers over duurzaamheid, met de opening van het Wattsons lab. De Wattsons, gekleed in labjas en labbril, leerden de kinderen hoe zonne-energie werkt en dat je samen een stroomkring kan maken. In het lab ontdekten de leerlingen de afgelopen weken via opdrachten en proefjes veel over afval, eten, water en energie. 

De Wattsons waren de codes kwijt die ze nodig hadden om de zonnepanelen goed te laten werken. Ze schakelden de hulp in van de leerlingen: de codes zaten immers verstopt in de opdrachten van het Wattsons lab. Het was aan de leerlingen om de codes te kraken tijdens de viering van de spannende Wattsons finale. Dat is uiteindelijk gelukt, de school kreeg weer genoeg stroom en de leerlingen hebben Daltonbasisschool st. Jozef gered! 

Tijdcapsule 

De leerlingen van st. Jozef mochten ook duurzame wensen voor de toekomst maken. Deze zijn in een tijdcapsule in de grond begraven, na 15 jaar wordt gekeken of de wensen uit zijn gekomen. Zo wenst Nina uit groep 3/4 dat we over 15 jaar geen kleren meer weggooien maar aan anderen geven. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant