Marijke Verschoor-Boele. Foto: Roel Kleinpenning
Marijke Verschoor-Boele. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

‘Inspringen op wat cursist wil leren’

Onderwijs

Didam – “Iedereen heeft talent. Bij Prago proberen we dat eruit te halen en verder te ontwikkelen”, aldus Marijke Verschoor-Boele, regiomanager Prago gemeente Montferland regio Liemers en de Achterhoek. “We bieden praktisch gericht onderwijs (Prago) aan voor iedereen vanaf 18 jaar, die in het reguliere onderwijs net niet mee kan door moeite met leren, een taalachterstand of een licht verstandelijke beperking. We kijken naar wat de cursist wil leren en daar springen wij op in. Zo kan iedereen zich ontwikkelen en zich praktische vaardigheden eigen maken, ook mensen die laaggeletterd zijn.”

Door Carla van der Meer

Prago heeft een samenwerkingsverband met acht gemeenten in Midden-Gelderland en de Achterhoek. Op dit moment verzorgt Prago lessen op vier locaties: Didam, Doetinchem, Gendringen en Winterswijk. Daarnaast heeft Prago al meer dan 50 leslocaties in Nederland. “Via de Stadskamer in Doetinchem kregen we contact met de Dorpskamer in Didam”, zegt Marijke. “Die zit in het gebouw van Stichting Welcom. We hebben verteld wat we doen en op maandag 23 mei zijn we daar met lessen gestart.” Prago geeft Nederlands, rekenen en digitale vaardigheden aan mensen die in het reguliere onderwijs net niet mee kunnen komen, of die examenangst of angst voor toetsen hebben. “Ze hoeven bij ons geen examen of toetsen te doen. De cursisten kunnen gedurende 4 jaar lessen volgen. De lessen worden gesubsidieerd door de gemeente. De cursisten kunnen dus gratis deelnemen aan de lessen. Zo zijn ze voor iedereen toegankelijk.”

Bevoegde docenten
Prago werkt met bevoegde docenten, vrijwilligers en een kleine centrale staf. “Iedereen is welkom om bij ons binnen te komen lopen”, laat Marijke weten. “Het is niet nodig om een indicatie te hebben. Wie het eng vindt om alleen te komen, kan ook iemand meenemen. We hebben ook vaak contact met ambulant begeleiders. We horen vaak: wat fijn dat jullie er zijn en we wisten niet dat jullie dit doen. We zijn geen inburgeringsprogramma. Maar we zijn er wel voor mensen die ontheffing van inburgering hebben gekregen. De cursisten moeten wel Nederlands verstaan.”
Tijdens de lessen wordt er in groepen gewerkt. Marijke: “Bij elke les beginnen we klassikaal met een onderwerp dat de cursisten kunnen aandragen, bijvoorbeeld praten over het weer of iets dat iemand meegemaakt heeft. Daarna gaat iedereen zijn eigen taak doen. We hebben vakbekwame leerkrachten en vrijwilligers die de cursisten helpen. We proberen op allerlei vragen antwoord te geven. Het is wel belangrijk om dit te doen in een veilige sfeer, waarin iedereen zich prettig voelt. Wie misschien niet zo vlot kan lezen, heeft op een ander gebied wel weer talent. Mensen moeten weten: ik mag er zijn. En we hopen dat iedereen hier met een opgeheven hoofd naar buiten stapt en zegt: dit heb ik vandaag geleerd.” Er is ook een samenwerking met de dagbesteding.
“Als mensen zeggen dat ze niet kunnen komen omdat ze dagbesteding hebben, overleggen we met de werkgever”, zegt Marijke. “Het is namelijk ook in belang van de werkgever dat iemand zich ontwikkelt.” Prago hoopt de leslocaties verder te kunnen uitbreiden. “We merken dat er veel vraag naar is”, laat Marijke weten. “Onze locaties zijn rolstoeltoegankelijk.”
Prago geeft de lessen op maandag van 10.00 tot 12.00 uur bij de Dorpskamer aan de Raadhuisstraat 3 in het gebouw van Stichting Welcom.
Aanmelden kan bij Marijke Verschoor-Boele via: 06 42107740 of marijke.verschoor-boele@prago.nl.
Informatie: www.prago.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant