Leerlingen van groep 7 en 8 van de Laetare beleven in de Spacebuzz en prachtige ruimtereis onder leiding van André Kuipers. Foto: Pauline Redlich

Leerlingen van groep 7 en 8 van de Laetare beleven in de Spacebuzz en prachtige ruimtereis onder leiding van André Kuipers. Foto: Pauline Redlich

Leerlingen Laetare maken ruimtereis in Spacebuzz

Onderwijs

KILDER – Op dinsdag 22 november reed er een heuse raket de Schoolstraat in Kilder in. Mission Technician John en Mission Specialist Dewi stapten uit de Spacebuzz en namen groep 7 en 8 van basisschool de Laetare mee de ruimte in. Met behulp van een Virtual Reality bril, koptelefoon en bewegende stoel zagen de leerlingen, onder de virtuele leiding van astronaut André Kuipers, hoe mooi Moeder Aarde is.

Door Pauline Redlich

Opgetogen rennen groep 7 en 8 van de Laetare op de Spacebuzz af. “Hoe cool is dit?” lacht directeur-bestuurder Liselotte Friesen, terwijl ze achter de groep aanloopt om de Spacebuzz van dichtbij te bewonderen. Ze is blij met het enthousiasme van de docenten voor dit project en ook dat de Laetare -als éénpitter- tijd en geld vrij heeft kunnen maken om de kinderen op een andere manier een stuk verrijking aan te bieden, namelijk: bewustwording van de kwetsbaarheid van de aarde. Dat ze zich realiseren hoe klein de aarde is in het grote geheel en dat hoe klein ieders bijdrage ook is, dat die helpt om te kunnen blijven genieten van de aarde. “Het begint bijvoorbeeld al bij het niet op straat uitspugen van kauwgom,” geeft Friesen als voorbeeld.

Mission Technician John vertelt dat de kinderen voorafgaand aan de ruimtereis allerlei opdrachten hebben gedaan, zoals bijvoorbeeld: iets eten op z’n kop, waarop leerling Rick enthousiast vertelt dat je dan heel moeilijk kunt slikken. “Ook was er een opdracht om met ovenwanten aan iets te bouwen met blokjes,” vertelt John verder. “Dit komt allemaal aan bod in het werkproject dat de kinderen vooraf gedaan hebben en in het televisieprogramma Space Challenge - Expeditie Mars van André Kuipers (iedere zaterdagavond om 19.30 uur op NPO Zapp).”

‘Het leukste wat we dit jaar gedaan hebben!’

Na de vlucht stuiteren de kinderen rond van vreugde en vertellen enthousiast wat ze hebben meegemaakt: “We zijn om de maan gevlogen!”, “We hebben de aarde gezien. Zó mooi!”, “Het leek net of André Kuipers op de stoel voor ons zat,” en “De deur stond open. Er kwam soms wind naar binnen en dan voelde ik me nog een beetje extra in de ruimte!”

John vraagt of de kinderen al gesolliciteerd hebben als astronaut bij André Kuipers? Waarop ze hard Ja roepen in koor. “Dit is het leukste wat we dit jaar gedaan hebben!” zegt Mika blij. “Dat weet je nog niet,” reageert een klasgenoot, “het is pas november”. “Dat klopt!” reageert Mika terug. “Maar wel tot nu toe!”

Met behulp van een Virtual Reality bril, koptelefoon en bewegende stoel zagen de leerlingen hoe mooi Moeder Aarde is. Foto: Pauline Redlich

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal