De Barghse Jonges tussen groep 5 leerlingen. Foto: Marlous Velthausz
De Barghse Jonges tussen groep 5 leerlingen. Foto: Marlous Velthausz

Barghse Jonges beëindigen Kinderboekenweek

Onderwijs

’S-HEERENBERG – Vrijdagmiddag vond in de hal van de Mariabasisschool een amuserende en gezellige afsluiting plaats van de Kinderboekenweek. Het thema dit jaar van de Kinderboekenweek was ‘Bij mij thuis’.

Door Marlous Velthausz

Veel scholen kiezen er voor om deze week iets feestelijk te organiseren. In de Mariabasisschool kwamen alle leerlingen samen in de hal om daar gezamenlijk de afsluiting van de Kinderboekenweek te vieren. Het doel van de kinderboekenweek is om jaarlijks een boost te geven aan het leesplezier en dit op een speelse wijze de kinderen aan te bieden. De leerkrachten hadden met hun leerlingen op een eigen manier iets met dit thema gedaan en iets speciaals voorbereid. 

Spellen en verhalen
Groep 3 beet de spits af met het zingen van het lied In Holland staat een huis. De daaropvolgende groepen vertelden iets bijzonders over hun thuis, brachten een reactiespel of hadden een vogelhuisje geknutseld. Groep 7 las het verhaal voor dat ze zelf geschreven hadden en dit tevens voorgelezen hadden bij de kleuters.

Leerkracht Julie Ruttenberg van groep 5 had met haar leerlingen bedacht om een lied te gaan zingen over ‘Mien stad’. “Dat lied gaat over ‘s-Heerenberg, dat is dus bij mij en ons thuis”, aldus Julie. “Dit lied moest goed geoefend worden, want het is in het Berghs dialect geschreven en wordt gezongen door de Barghse Jonges.” Juffrouw Julie trok de stoute schoenen aan en benaderde de Barghse Jonges met de vraag of ze mee wilden zingen. Barghse Jonges Hans Kloosterboer en Marcel Giezenaar, die tevens kleinkinderen op deze school hebben zitten, waren meteen dolenthousiast en boden zich vrijwillig aan. 

Hans is de opa van Floor van Kuppenveld en Sam Kloosterboer en Marcel Giezenaar is de opa van Tijl Oosterveen. “Wat is er nog leuker dan dat deze twee heren tussen de kinderen en hun eigen kleinkinderen staan te zingen”, aldus Julie. En zo geschiede.

Gezellig en leerzaam
De Mariabasisschool zorgt er voor dat er altijd wel iets leuks of gezelligs plaatsvindt binnen de schoolmuren. Ook is het dikwijls zo dat er bijzondere gebeurtenissen op school plaatsvinden. Julie: “Het mooiste is dat kinderen ook op andere manieren in aanraking komen met het leesonderwijs, maar ook met maatschappelijke thema’s.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal