Met een dansje werd het High Five-project op De Expeditie feestelijk gestart. Foto: Karin van der Velden
Met een dansje werd het High Five-project op De Expeditie feestelijk gestart. Foto: Karin van der Velden

Leerlingen De Expeditie lopen of fietsen naar school

Onderwijs

Didam - IKC de Expeditie in Didam is de eerste school in Montferland die start met een High Five-project. Kinderen verdienen digitale munten als ze lopend of fietsend naar school komen. Met de munten kunnen ze een beloning kopen. Het doel: Kinderen meer later bewegen en verbetering van de verkeersveiligheid rondom de school.

Door Karin van der Velden

Door een sleutelhanger te scannen verdienen de kinderen elke keer dat ze lopend naar school komen tien munten. De fietsers hebben een tag aan hun fiets hangen, als ze langs de oranje paal bij de fietsenstalling rijden worden tien munten op hun saldo bijgeschreven. De kinderen krijgen een account op de webpagina ikhighfive.nl. Met de munten die ze verdienen kunnen ze uitjes kopen en leuke gadgets.

Het project zorgt ervoor dat kinderen meer bewegen en meer buiten zijn. Bovendien leren ze in de praktijk om aan het verkeer deel te nemen. Een logisch gevolg is dat er minder auto’s rondom de school rijden, de verkeersdrukte in de wijk neemt af en de verkeersveiligheid neemt toe. “Een verkeerskundige maakte ons attent op dit project”, vertelt wethouder Jeanette Derksen-Geuijen, die het startschot geeft voor het project. “Met steun van de Provincie kunnen we vandaag op de Expeditie van start.” De school staat in de Kerkwijk. Een nieuwe wijk, waar verkeersstromen aan de buitenrand goed gescheiden zijn. Toch zijn er wel verbeterpunten.

Directeur Jordy Coobs: We zijn met de gemeente in gesprek over oversteekplaatsen en maatregelen om te voorkomen dat auto’s in de bocht parkeren.” Kinderen die verder weg wonen, kunnen toch meedoen als ouders ze afzetten bij een van de de ‘parkeerkoffers’ in de wijk. Daar staat ook de High Five hand waar kinderen hun tag kunnen scannen. De ouders zijn positief over het project. “De komende tijd blijven we er aandacht aan besteden”, aldus Coobs.

In Gelderland doen inmiddels zestien scholen mee.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal