Column Karin van der Velden: Stiekem pleziertje

Opinie

Vorige week konden Karel en ik nog even profiteren van het mooie weer en hebben we een prachtige fietstocht gemaakt. Ver weg is niet nodig, want wat is er in de omgeving veel moois te zien! We hebben dit keer weer eens de drie pontjesroute gefietst, van Pannerden naar Millingen, en dan via Doornenburg weer terug. Vanaf Didam zo’n vijftig kilometer. Natuurlijk wel met een paar stops onderweg. Het is niet gelukt er drie pondjes af te fietsen. Ons stiekeme pleziertje tijdens het fietsen is een denkbeeldige bingokaart met types die we bij elk uitje wel tegenkomen. 

Mannetjesgorilla
De meest prominente is de mannetjesgorilla. Dat is de mannelijke helft van een echtpaar, die schijnbaar zijn vrouwtje moet beschermen. Nu er steeds meer dubbele fietspaden zijn, kom je hem vaker tegen. Hij fietst altijd aan de buitenkant, een beetje voorovergebogen over zijn stuur, met zijn ellebogen en knieën naar buiten. Zo maakt hij duidelijk dat hij toch echt niet degene is die aan de kant gaat. En dan is er de regeltante, altijd in gezelschap van een of meer andere echtparen. Zodra de groep het terras opkomt, regelt zij de plaatsverdeling: “Ga jij nou maar daar zitten, want je zit liever niet in de zon.” En vervolgens zorgt ze ervoor dat iedereen wat te eten en te drinken bestelt: “Weet jij nou al wat je neemt?”

 
En kent u ook de nieuwskrant? Dat is degene die op het terras met luide stem de laatste nieuwtjes van familie en vrienden deelt: “Ja, en nou moet ze alweer geopereerd worden” of “Dat weet je toch wel, dat is de dochter van Gerda, die naast Henk en Greet woont.” Dit nieuws is zo interessant, het hele terras moet het kunnen horen. Iets minder plezierig vinden we de parfumwolk. Je ruikt hem of haar op afstand en de indringende geur bederft helaas ook de reuk van je eten.
Dan is er nog het, meestal wat oudere echtpaar, dat stilzwijgend tegenover elkaar zit. Of, meestal een wat jonger stel, dat stilzwijgend tegenover elkaar zit, allebei druk met hun eigen mobiele telefoon.

Voelt u zich aangesproken?
Herkent u zich in een van de types, blijf dan gewoon uzelf. De bingokaart zorgt voor wat humor tijdens onze fietstochtjes en het geeft ons gespreksstof. Tenslotte willen wij niet het (toch wat oudere) echtpaar zijn dat stilzwijgend tegenover elkaar zit en druk is met de mobiele telefoon.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal