Karin van der Velden.
Karin van der Velden.

Column Karin van der Velden: Niet alles wat kan, moet

di 30 nov 2021, 08:53 Opinie

Voor de meeste amateur muzikanten is het een kick om tijdens een concert op het podium te spelen. De gemiddelde dorpsharmonie speelt al lang niet meer in een achterafzaaltje voor familie en buren, met een loterij in de pauze. Dankzij festivals, concoursen en concertorganisaties als HRFSTWND en Verrassende Ontmoetingen kun je ook als amateur zomaar op het podium van Musis Arnhem of een andere mooie concertzaal terechtkomen.

Als lid van Harmonie Sint Jan uit Kilder begonnen mijn man en ik samen met de andere leden en onze dirigent na de vakantie met de voorbereiding voor het Hanzefestival. Een festival in de prachtige Buitensociëteit van de Hanzehof in Zutphen. Een geweldige start nadat we maanden hadden stilgelegen. Met een pittig programma startten we de repetities. Leuke afwisselende muziek, maar nog niet zo gemakkelijk. Er moest flink geoefend worden. Naast de repetitie op zaterdagmiddag, hadden we ook extra groepsrepetities, zodat we de muziek nog mooier konden laten klinken. 

Corona maakte het allemaal niet makkelijker. Dat is bij andere verenigingen niet anders. Er zijn overal wel wat leden die liever nog niet met een grote groep bij elkaar komen en nog niet de repetities bezoeken. Dan waren er ook nog een paar leden die na 6 november geen coronatoegangsbewijs wilden laten zien, zij mochten niet meer meedoen. Het werd allemaal opgelost, want gelukkig zijn er in de regio heel veel muzikanten die er alles voor over hebben om te mogen spelen. Zeker met zo’n mooi programma. Zeker als je dat uiteindelijk in een prachtige concertzaal mag laten horen. Zo konden we na een lange periode toch opstarten. Het was anders dan anders. Maar als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan.
We waren er helemaal klaar voor. We hadden er zin in. Nog één generale en dan met z’n allen naar Zutphen. Pieken op het podium.

En toen kwam het bericht dat het festival gecanceld werd. En een dag later hoorden we dat ook de repetitie op zaterdagmiddag niet meer doorging. Niet omdat de overheid het verbood, maar omdat de organisatie van het festival en het bestuur van de vereniging hun verantwoordelijkheid namen. Samen een steentje bijdragen om code zwart in de ziekenhuizen te voorkomen. Omdat niet alles wat kan, ook moet!