Karin van der Velden.

Karin van der Velden.

Column Karin van der Velden: Wij zijn de generatie van het schuldgevoel

Opinie

Onze generatie heeft niet veel goed gedaan. Wij krijgen de schuld van problemen van het heden, verleden en de toekomst. Ok boomer, je zult het weten. Schaam je voor het leven in welvaart, dat je leidt dankzij de kolonialisatiedrang van je voorouders. Schaam je, dat je nu of over een paar jaar wilt genieten van een pensioen, dat je met hard werken zelf bij elkaar hebt verdiend. Jouw kinderen lijden armoede als ze ooit zelf met pensioen gaan. Schaam je, want jij bent degene die de klimaatverandering in gang hebt gezet en daarvan ondervinden je nazaten generaties lang de consequenties. Schaam je, want jouw generatie zorgt voor stijging van de zorgkosten. En schaam je, want sinds kort is duidelijk dat jij ook schuldig bent aan de woningcrisis. 

Ja, jij! Hoe durf je in je grote huis te blijven wonen nu je kinderen de deur uit zijn. Al die ruimte heb je helemaal niet nodig. Van je tuin zou ook een gezin met kinderen kunnen genieten. Nogal egoïstisch om dat allemaal voor je zelf te houden.

Wie bedenkt zulke idioterie eigenlijk? Is het de generatie na ons? Het zijn zeker niet onze (bonus)kinderen! Die vinden dat ze een prima start hebben gekregen en maken zich niet zo druk over de toekomst. Het zijn zeker ook niet de kinderen van onze vrienden en bekenden.

Volgens mij kun je de crisis op de woningmarkt met versoepeling van een paar maatregelen best enigszins verlichten. Vroeger was het heel normaal om kamers te verhuren als je in je eentje in een groot huis woonde. Kan nog best gezellig zijn en het verlicht de zorg als je huurder een beetje helpt met het doen van boodschappen of het huishouden. 

Helaas mag dat niet van de hypotheekverstrekker of de verhuurder. Bovendien zorgt de wet ervoor dat je niet zomaar afscheid kunt nemen van een vervelende huurder. Ga je na je pensioengerechtigde leeftijd samenwonen, dan lever je meteen een deel van je AOW in. Dan kun je toch beter twee huizen aanhouden, zeker als je je hypotheek toch al hebt afgelost. 

In Montferland is de laatste jaren flink bijgebouwd. Het aantal inwoners groeide in 2021 met 338. Inbreiding, de rood voor rood-regeling en uitbreiding van de kernen zorgen er ook de komende jaren voor dat Montferland groeit. Toch is het ook in onze gemeente voor jongeren moeilijk om een huis te vinden, terwijl ze graag hier willen blijven wonen. Dat eigen inwoners voorrang krijgen, zoals in Azewijn en Zeddam gebeurt, helpt helaas maar een beetje om de wachtlijst te laten slinken. Toch zijn Karel en ik van plan om nog lang in ons fijne huis te blijven wonen!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant