Karin van der Velden.
Karin van der Velden.

Column Karin van der Velden: Didam landelijk in het nieuws

Opinie

Kort voor de persconferentie van 14 januari werd op diverse plekken in het land besloten om actie te voeren tegen de lockdown. Winkels en horecabedrijven openden de deuren. Alleen al de aankondiging bleek voldoende voor het kabinet om nog eens extra naar de maatregelen te kijken. Tenminste, dat denk ik. Een lockdown was niet meer te handhaven, maar kort ervoor was er nog sprake van de mogelijkheid dat op afspraak winkelen de nieuwe regel zou worden.

Ook Didam deed mee. Het bestuur van Gastvrij Didam wilde ook een statement maken. Als secretaris van dit Ondernemersfonds mocht ik een mail maken voor onze burgemeester. Groot was de verrassing toen de gemeente ons liet weten dat ze niet zouden handhaven bij een protestactie van de winkeliers. En ineens belde woensdagmiddag de NOS en werd Didam landelijk nieuws. We bereidden ons erop voor dat er die zaterdag weleens filmploegen naar ons winkelcentrum zouden kunnen komen. Gelukkig kwam er voor de winkeliers verlossend nieuws. Groot was de teleurstelling dat de horeca nog dicht moet blijven. Zij voerden die zaterdag wel actie.

Van Montferland Journaal kwam de vraag of ik een artikel wilde schrijven over zaterdag. En dan heb je ineens een dubbele pet op. Want door mijn werk voor Gastvrij Didam voel ik me natuurlijk enorm betrokken bij de ondernemers. Ik hoor hun schrijnende verhalen en ken de passie voor het werk. Blijf dan maar eens objectief als correspondent van de lokale krant.

Ik liep zaterdag met kippenvel op mijn armen en af en toe met tranen in mijn ogen door het centrum. Eindelijk weer ‘reuring’. Ook de ‘essentiële’ winkeliers waren blij met de bedrijvigheid. Dat ze zo blij waren voor hun collega-winkeliers vond ik ontroerend. En de reacties van winkeliers die weer open mochten, die weer mochten doen wat ze het liefste doen, zorgden voor blijdschap en opluchting.

Tegelijkertijd was daar de teleurstelling omdat de horeca nog dicht moet blijven. De horecaondernemers in Montferland hebben hun restaurants op allerlei manieren coronaproof gemaakt. Dat je dan in Duitsland wel uit eten kunt en hier niet, is onbegrijpelijk.

Karel en ik gaan graag uit eten en genieten regelmatig van de culinaire kwaliteiten van de Montferlandse restaurants. “Wat je dichtbij haalt, is lekker”, dat is ons motto. Wat we ook graag doen is naar een museum, een concert bezoeken of een dagje naar de sauna. Allemaal dingen die nu niet mogen. Hopelijk komt er deze week goed nieuws!

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal