Henk Waninge

Henk Waninge

PR

Column Grenzeloos: Eén grote talkshow

Opinie

Zoveel mensen, zoveel meningen. Momenteel staat de teller in Nederland op ruim 17 miljoen. Dat zijn er nogal wat.

Vroeger waren er niet alleen minder meningen maar ook slechts een paar, die ertoe deden. Die van je ouders, de dokter, de onderwijzer en als je gelovig was de dominee of meneer de pastoor. En natuurlijk die van mr. G.B.J. Hiltermann.

Elke zondagmiddag na het nieuws van één uur klonk via de radio zijn sonore stemgeluid in de huiskamer. Het was muisstil. Zijn ‘De toestand in de wereld’ was verplichte kost, mijn ouders waren een groot fan van hem. “Die man weet waar hij het over heeft en kan het ook zo mooi zeggen.”

Protesten van de puber dat het maar één mening was en nog gekleurd ook, werden gesmoord met opmerkingen als ‘Hou je mond, je bent nog niet eens droog achter de oren’.

In de krant besprak de hoofdredacteur de toestand in de wereld. Het hoofdredactionele commentaar was het visitekaartje van de krant, die toen nog een meneer was. Geleidelijk veranderde het medialandschap en verschenen er meer commentaren, analyses en columns in de krant, zoals die van Jan Blokker, Leo Derksen en Henk Hofland. De toon werd harder, cynischer ook. Radio en tv bleven niet achter, opiniërende journalistiek werd steeds belangrijker. En nu? Anno 2022 heeft iedereen over alles een mening. Ik ook. Die ventileer ik om de twee weken in deze column. Via de traditionele en sociale media krijgen we dagelijks een waar bombardement over ons heen. Zo is de tv op doordeweekse avonden één grote talkshow: Khalid & Sophie, Vandaag Insite, Jinek, Arjen Lubach en Op1.

Door internet heeft artikel 7 van de Grondwet, vrijheid van meningsuiting, een hele nieuwe invulling gekregen. Volg Twitter, Facebook, YouTube, Telegram, GeenStijl, et cetera en je weet hoe een deel van de natie denkt. Het gaat er soms hard en gemeen aan toe, afzeiken ofwel bashen is aan de orde van de dag. Volgens mij, ik vang links en rechts wel eens signalen op, word je niet gelukkiger op de digitale snelweg.
Sommigen hebben van hun mening zelfs een goedbetaalde job gemaakt en noemen zich opiniemaker of influencer. Ze willen het maatschappelijke debat over actuele zaken aanwakkeren en beïnvloeden.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar hoe meer meningen ik hoor, des te minder effect en impact ze hebben. Ze gaan het ene oor in en het andere uit. Als ik na een discussie naar buiten loop zijn ze al verdampt. Het zal wel iets met mijn leeftijd en de vluchtigheid van onze maatschappij te maken hebben.

Dit schrijvend schiet me een uitspraak van de Duitse filosoof Nietzsche in gedachten, die, ondanks dat die uit de 19e eeuw stamt nog niets aan zeggingskracht heeft verloren: “We zijn zo graag in de vrije natuur omdat die geen mening over ons heeft.”
(tekst: Henk Waninge)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant