Karin van der Velden.

Karin van der Velden.

Column Karin van der Velden: Baanschaamte

Opinie

De tekorten aan arbeidskrachten in allerlei sectoren zijn schrijnend. Hoe moet het in de toekomst met zorg, onderwijs en veiligheid? Ook in andere cruciale sectoren zoals de bouw en techniek komen we vakmensen tekort. Want dat zijn het. Vakmensen! Toen ik aan deze column begon, lagen er twee mannen boven de kruipruimte van mijn woning om de waterleiding te repareren. Karel wilde een nieuwe kraan in de bijkeuken installeren, maar toen hij de hoofdkraan dichtdraaide, knapte een kunststof leiding. Snel Kuppens in Didam gebeld en tien minuten later was loodgieter 1 er en nog tien minuten later loodgieter 2. (Puur toeval trouwens, niet dat u denkt dat dat altijd kan!) Met alle respect, deze heren hebben de meeste werkende jaren er wel op zitten. Gelukkig maar dat de pensioenleeftijd inmiddels is verhoogd. Want staat de volgende generatie klaar? Kan ik over vijftien, twintig jaar ‘s avonds nog tanden poetsen als ‘s morgens de waterleiding is geknapt?

En terwijl ik deze column schrijf, bedenk ik ook dat heel veel mensen werk doen waar we best wel buiten kunnen. Ik bedoel maar, als u mag kiezen tussen het lezen van mijn column of reparatie van uw waterleiding, dan weet u het wel toch? Baanschaamte, ik voel het al. Ik ben geen zorgzaam type, kan niet tegen bloed, zou in een klas geen orde kunnen houden en bij een incidentje op straat loop ik al snel een andere kant op. Bij de gedachte aan fysiek werk, breek ik bij de enkels af.

De babyboomers zijn inmiddels met pensioen en generatie X is over vijftien jaar uit het werkveld verdwenen. De generaties daarna kiezen meestal voor hele andere beroepen. Kinderen van nu worden later manager, beleidsmaker, communicatiemedewerker of ambtenaar. Beroepen waarvan je niet smerig wordt en waarbij je geen gevaar lopen. Dan zijn er dus geen handen meer aan het bed, is er geen blauw op straat en zijn er geen mensen die voor de klas staan.

Ouders willen het beste voor hun kinderen. Geen blauwe overalls, maar witte boorden. Banen waar je ‘trots’ op kunt zijn. Een baan waarvoor je wat geleerd moet hebben. Of zijn dat in de toekomst juist banen waarvoor je je zo langzamerhand moet schamen?

Gelukkig hoorde ik dinsdag bij MKB Montferland dat digitalisering en robotisering heel wat handjes gaan overnemen de komende jaren. Overal camera’s, zodat het veilig wordt op straat. Robots die bouwvakkers helpen met het dragen van zware lasten en die het zorgpersoneel ondersteunen. Dan kan gelukkig iedereen toch het leukste werk kiezen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant