Henk Waninge

Henk Waninge

PR

Column Grenzeloos: Lichtgidsen

Opinie

De 21ste eeuwse mens zit heel wat uren achter het scherm: pc, smartphone en/of iPad. Kinderen gemiddeld vijf uur per dag, volwassenen, zeker zij, die voor hun werk de computer moeten gebruiken, nog veel langer. Een leven zonder is moeilijk voorstelbaar.
Zelf zit ik ook regelmatig achter de pc. Vooral om te mailen en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws want ik ben, ondanks het feit dat ik al zeven jaar journalist af ben, een nieuwsjunkie. Ik weet niet hoe het u vergaat maar de laatste tijd loopt mijn mailbox vol met allerlei spam. Een paar jaar geleden was dat nog een zeldzaamheid, nu begint dat epidemische vormen aan te nemen.
Dat kan van alles zijn. Van aanmaningen van banken om een openstaande rekening te betalen (trap er niet in!!) tot aanzoeken van jonge, mooie, schaars geklede dames uit Oost-Europa, die maar wat graag naar Montferland zouden komen om hun leven met mij te delen. Tja…
Bij de meeste spam gaat het om aanbiedingen en voordeelacties. In de geest van “Gefeliciteerd, je bent geselecteerd, je bent doorgedrongen tot de finale, je bent uitverkoren om…’’, waarna ik middels enkele simpele handelingen een paar honderd of duizend euro rijker wordt. Zeggen ze.
Jao, jao, gekke Henkie. Sodemieter op man, is mijn eerste reactie, ik ben allergisch voor dat soort mails waar je nooit een cent wijzer van wordt. Moet sowieso niets hebben van commerciële lokkertjes. In de supermarkt hoeven ze me niet aan te komen met bonnetjes of andere voordeeltjes. Dan maar geen gratis badhanddoek. Ook de jongens en meisjes van telemarketing zijn bij mij aan het verkeerde adres. Met welke aanbieding ze ook komen, het antwoord luidt steevast ‘nee’. Een enkeling probeert het nog met ‘Meneer Waninge, als u dit niet doet, bent u een dief van uw eigen portemonné...’. Dan leg ik ze uit wat ‘nee’ betekent.
Soms zit er tussen al die rotzooi in de mailbox een bericht, dat me vrolijk stemt. Zo kreeg ik laatst een intrigerend mailtje van het zichzelf noemende Medium Amanda. Een deel van de tekst luidt als volgt:
‘Ik heb een visioen gekregen over jou. Je bent op een unieke dag geboren, alle gelukssterren stonden op één lijn. Je bent voorbestemd een leven vol geluk te leiden. De realiteit is echter anders. Jij ervaart het leven als vermoeiend. Mijn lichtgidsen hebben mij toegefluisterd dat het tij gaat keren. Ik heb instructies gekregen je te helpen. Ik kan alle blokkades weghalen. Ik nodig je uit op de chat. Samen zorgen we ervoor dat je een leven gaat leiden dat je wilt’.
Kijk, daar hebben we wat aan, dat is mooi gebaar van die Amanda. Dat alle gelukssterren op één lijn stonden op 22 april - mijn geboortedatum - heb ik nooit geweten. Ook nooit gemerkt. Maar ik ga onmiddellijk contact opnemen met het medium. Beter laat dan nooit. Weg met die blokkades, weg met de zorgen. Oh lieve Amanda, wat vertellen je lichtgidsen nog meer?”

(tekst: Henk Waninge)

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal