Afbeelding

Vuurwerk verbieden?

Opinie

Vuurwerk verbieden?

Rokers schaden uw gezondheid. Wie z’n open haard aansteekt, zorgt voor overlast in de buurt. Veeboeren zijn agressieve activisten en dierenbeulen, dat zijn vleeseters trouwens ook. Zij belasten bovendien het milieu onevenredig. Jagen moet ook verboden worden, het beheren van de wildstand moet je aan wolven overlaten. Wie een vliegvakantie boekt, moet zich schamen. Als je zwarte piet leuk vindt, ben je een racist. Dat ben je ook als je geen herstelbetalingen wilt doen aan nazaten van tot slaaf gemaakten. In de kinderfilm Pietje Bell wordt kindermishandeling verheerlijkt en Jip en Janneke moeten verbannen worden, want die verhalen bevestigen rolpatronen. Ook de strip Sjors en Sjimmie is niet helemaal jofel. Cornrows (Bo Derek, weet u nog?) zijn niet toegestaan voor witte mensen, want dat is culturele toeëigening. Geniet je van een lange douche of bad, ben je een milieuvervuiler. Wat een paar jaar geleden normaal werd gevonden is in korte tijd taboe geworden.

Mensen die vuurwerk afsteken, horen volgens sommigen ook bij de asocialen. Zij worden allemaal verantwoordelijk gehouden voor het vandalisme in de Nieuwjaarsnacht, zoals het in brand steken van auto’s, autobanden en caravans en voor het geweld tegen hulpverleners. Ja, kennelijk ook de brave huisvaders die met hun kinderen wat legaal siervuurwerk willen afsteken. Daarom moet er volgens een aantal politieke partijen zo snel mogelijk een totaalverbod komen op al het vuurwerk.

Voor honderdtien miljoen euro ging er de lucht in. Ter vergelijking, het Koningshuis, dat sommigen geldverspilling vinden, krijgt nog niet de helft daarvan in een heel jaar. We klagen steen en been over armoede en dat het een schande is dat er in een land als Nederland voedselbanken nodig zijn. Honderdtien miljoen! En dan hebben we het nog niet over de kosten van alle schade en inzet van hulpverleners.

Het illegale vuurwerk, dat veel schade veroorzaakt, is al verboden. Afsteken buiten de Nieuwjaarsnacht tussen 18.00 en 02.00 is al verboden. Heel veel vuurwerk dat eerder legaal mocht worden afgestoken, is al verboden. Nu er in Nederland minder verkooppunten zijn en het vuurwerk dat nog wel verkocht mag worden, zo saai is, wordt er massaal over de grens ingekocht. Op de A12 stonden de dagen voor Oud en Nieuw meer files dan op een gemiddelde regenachtige dag. De handhaving kan het nu al niet aan.

Alles wat je verbiedt, wordt interessant. En dat heeft bijkomstigheden die je niet moet willen. Dat een totaalverbod op vuurwerk gaat helpen om vandalisme en agressie te verminderen, geloof ik ook niet. Ik praat het niet goed, maar mensen worden alleen maar bozer omdat ze het gevoel hebben dat hen steeds meer wordt ‘afgepakt’.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal