Afbeelding

Eigenlijk kon het niet

Opinie

Eigenlijk kon het niet

Wat een bijzondere verkiezingsuitslag! Woensdagavond ging ik naar de Mariakerk om stemmen te tellen. Het is gebruikelijk om eerst alle biljetten open te vouwen en te kijken of ze allemaal goed zijn ingevuld. De blanco en ongeldige formulieren, dat zijn er altijd maar een paar, worden apart gelegd. Als alle biljetten geopend zijn, worden ze per partij op stapeltjes verdeeld. Na het openvouwen van de eerste biljetten besloten we dit keer om BBB maar meteen apart te leggen. Het was meteen duidelijk dat zij echt de grote winnaar waren. En dan de enorme opkomst! Ik ging van huis en zei tegen Karel dat ik om een uur of elf wel weer thuis zou zijn. Dat werd dus half twee! 

De hele donderdag kon ik me maar moeilijk losrukken van het nieuws. Hoe bijzonder dat een partij in elke provincie de grootste is. Ik heb me verwonderd over alle reacties op de winst van BBB. Dat een minister van stikstof onmiddellijk zegt: we blijven toch gewoon doen wat we deden. Ik ben heel benieuwd hoe lang het kabinet nog aanblijft. CDA en VVD lieten het stikstofbeleid al een beetje los voor de verkiezingen en ik gok dat ze nu volledig de kant kiezen van de mensen in het land die vinden dat het allemaal veel te snel gaat. Tussen Groen Links en de PvdA zie ik het ook niet lang goed gaan. Iets met twee kapiteins op een schip en verschillende standpunten over belangrijke onderwerpen.

Het omdraaien van de vlaggen vond ik een mooi gebaar. Het geeft me een gevoel van hoop. Wat je ook vindt van de standpunten van BBB, je kunt niet ontkennen dat Caroline van der Plas altijd beschaafd blijft in het debat. Als ze aan het woord is, gaat het over de inhoud en ze speelt het nooit op de persoon. Ik hoop dat anderen daar een voorbeeld aan nemen. Je wint de verkiezingen dus niet door een ander weg te zetten als populist, inhoudsloos of extreem rechts.

De hele donderdag heb ik maar weinig gewerkt, dus ik had bedacht dat ik op vrijdag dan maar flink aan de bak moest. De dag begon zo goed. Maar ja, pauze is ook nodig. Even lekker wandelen in ons mooie Bergherbos. En toen ging het ‘mis’. We voelden het lentezonnetje en besloten een terrasje te pakken. Even fijn buiten lunchen, met voor mij een wijntje en een biertje voor Karel. Eigenlijk kon het niet, maar we deden het toch. En wat was het spijbelen lekker. Op de veranda van de Gouden Karper in Hummelo achter het glas kon de jas zelfs uit.

Uitstelgedrag, ik heb er vaker last van. Als ik het niet had, zou ik vast wel meer werk kunnen verzetten. Of zonder ‘schuldgevoel’ kunnen genieten van de mooie dingen van het leven. Maar ach, met dat schuldgevoel valt het ook wel mee. Je werkt om te leven, je leeft niet om te werken en als het maar even kan, moet je van het leven genieten!

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal