Afbeelding

Verbazing over verkeersdeelnemers

Opinie

Mijn moeder, een echte Zevenaarse, heeft weleens haar verbazing uitgesproken over de verkeersdeelnemers in Didam. Als niet ‘echte’ Didamse, maar als inwoner van Didam die zich inmiddels eigenlijk wel zo voelt, moet ik toegeven dat ik me af en toe ook verbaas. Alleen zie ik de dingen die me in Didam verbazen net zo goed in Zevenaar en andere plaatsen gebeuren.

Je kunt op de stoep fietsers, scooterrijders en zelfs auto’s tegenkomen. Bij de spoorwegovergang van de Spoorstraat naar de Dijksestraat fietst bijna geen fietser gewoon over de weg, regelmatig moet ik er als voetganger aan de kant springen. En sinds er in het centrum geen echte stoeprand meer is, nemen auto’s regelmatig een stukje stoep mee bij het passeren van een tegemoetkomende auto. Ik hoop altijd maar dat ze mij en mijn hond wel zien. Ze rijden niet alleen op de stoep, parkeren op de stoep buiten de parkeervakken is ook doodnormaal. Op de plekken in de Wilhelminastraat, waar de stoep heel breed is, gebruiken auto’s en bestelbusjes de stoep zelfs als rijbaan als er een opstopping is.

Misschien omdat die stoep door al het verkeer dat er niet thuishoort maar er wel rijdt niet zo veilig is, zie ik ook mensen op de weg lopen. Vaak zijn het wat oudere mensen met een rollator. Ik heb er eerlijk gezegd ook weleens iemand op aangesproken. Niet alleen is het gevaarlijk, het houdt het verkeer ook op. Dat gebeurt ook bij de bocht van de Wilhelminastraat naar de Spoorstraat. Daar moet je goed uitkijken nu de stoep door bouwwerkzaamheden niet gebruikt kan worden. Met gevaar voor eigen leven lopen er mensen op de weg die niet de moeite willen nemen om even over te steken.

En dan hebben we natuurlijk nog de hardrijders. Op de tijden dat het niet zo druk is, scheuren ze met flinke snelheid door de straten. Op de plekken waar dat kan, trekken ze ook op drukke momenten even flink op, om even later weer in de remmen te gaan voor het volgende obstakel. Soms lijkt deze actie uit ergernis geboren.

De gemeenteraad heeft nu besloten dat er in de Wilhelminastraat twee zebrapaden komen. Dat moet hardrijders afremmen en mensen een veilige plek geven om over te steken. Wat ik zelf ervaar is dat er een bijna constante stroom van doorgaand verkeer in het centrum rijdt. Je staat soms lang te wachten voor er van links en rechts geen verkeer meer aankomt. De rondweg moet nog steeds ontdekt worden. Terwijl je in het centrum in de file staat, is het daar juist niet zo druk. Voor de automobilisten die graag hard rijden wordt de ruimte tussen de zebrapaden straks een vrije baan, waar de voetganger vogelvrij is. Terwijl het ooit juist de bedoeling was dat de voetganger de hoofdgebruiker van de weg zou worden en de er auto te gast zou zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant