Afbeelding

Daarvoor hoef je niet gestudeerd te hebben

Opinie

Daarvoor hoef je niet gestudeerd te hebben

Heeft u dat nou ook? Dat u iets hoort en denkt, nou om dat te weten hoef je toch niet gestudeerd te hebben? Onlangs werd het nieuws gebracht dat een staaroperatie aan twee ogen tegelijk goedkoper is dan twee keer een staaroperatie aan één oog. Er is dan minder ziekteverzuim, eventuele thuiszorg hoeft maar één periode twee ogen te komen druppelen en er hoeft maar één keer ruimte gereserveerd te worden. Er is gelukkig ook onderzoek gedaan naar eventuele complicaties. Die blijken er gelukkig niet te zijn.

Er zijn wel meer dingen waarbij ik altijd vraagtekens heb gezet. Als een van de zeventien miljoen deskundigen in Nederland vind ik er natuurlijk ook vaak wat van. Kijk naar de wegwerpmaatschappij. Ik heb nooit begrepen waarom een apparaat vervangen goedkoper is dan een apparaat repareren. En ook niet dat het voordeliger is om huizen te slopen en nieuwe te bouwen. Gelukkig is de sloopdrift de laatste jaren minder geworden, want wat zijn er daardoor veel mooi gebouwen verdwenen. Alsof het een nieuw inzicht is, wordt mensen de laatste tijd duidelijk gemaakt dat ze een kapot apparaat kunnen laten repareren. Een telecombedrijf zegt in een reclame zelfs dat je best langer met je telefoon kunt doen. En kringloopwinkels krijgen het steeds drukker. Tweedehands kopen is in het kader van duurzaamheid een trend geworden. De kringloopwinkel is er niet meer voor de consument met de kleine portemonnee, maar een duurzame bijenkorf voor de meer welgestelden geworden.

En nog zoiets. In 1991 werd de houdbaarheidsdatum ingevoerd. Daarvoor rook je aan de melk, proefde je voorzichtig wat en als de melk zuur was, gooide je het weg. Nu kijken mensen op het pak en laten ze het voedzame witte vocht in de gootsteen lopen als de ‘houdbaarheidsdatum’ verstreken is. Die nieuwe wetgeving leidde tot enorme verspilling van goed voedsel. Particulieren gooiden blikken soep en pakken rijst en macaroni gewoon weg en supermarkten vulden containers vol met houdbare producten die nog heel goed eetbaar waren. Dat hadden de medewerkers van de voedselbanken gelukkig door en zij vroegen de supermarkten om voedsel dat over de datum ging, te doneren. Dat supermarkten hun voorraad nu beter beheren, levert voor de voedselbanken weer tekorten op. 

Een consultant zei ooit tegen mij dat zijn werk bestond uit luisteren naar oplossingen die mensen op de werkvloer aandroegen voor wensen van het management. “Een goede oplossing is kennelijk pas wat waard als een bedrijf er veel geld voor moet betalen.”

Boerenverstand en volkwijsheid, dat zegt het al.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant