Afbeelding

Je weet pas wat je mist als het er niet is

Opinie

Didam werd vorige week opgeschrikt door het bericht dat het kraanwater vervuild zou kunnen zijn. Uit voorzorg moest het water ineens gekookt worden, minstens drie minuten nog wel. Een run op flessen drinkwater in de supermarkten volgde. Niet alleen werd al het water bij de Didamse supermarkten opgekocht, in de wijde omgeving waren er geen flessen water meer te koop. Niet zo leuk voor de inwoners van Zevenaar, toen een paar dagen later bleek dat het probleem ook daar speelde.

Pas op zo’n moment realiseer je je wat een luxe het is dat er water komt als je de kraan opendraait. Niet in alle landen is dat zo vanzelfsprekend. Nog niet zo heel lang geleden, kon je het water in vakantielanden als Spanje en Frankrijk niet zomaar drinken. En ik kan me nog herinneren dat ik als kind bij een tante in Hoogvliet logeerde en het water uit de kraan ontzettend vies was. Het smaakte gewoon naar chloor. Bij mijn opa en oma in Groessen dronk ik water uit de pomp. Het grondwater smaakte een beetje naar roest.

Wat ik me extra realiseerde, is dat wij kostbaar drinkwater gebruiken om de wc door te spoelen, onder de douche te gaan en onze kleding te wassen. Ook de meeste tuintjes worden in de zomer met drinkwater gesproeid. Vitens liet weten dat we dat konden blijven doen. Eigenlijk is het toch belachelijk. Kennelijk is het goedkoper om al het water dat we gebruiken extreem te zuiveren dan om aparte leidingen te maken voor drinkwater.

Vrijdag liet Vitens weten dat het probleem was verholpen. De reservoirs zijn gereinigd en gelukkig is de bacterie die eventueel maag- en darmproblemen zou kunnen veroorzaken bij mensen met een lage weerstand nooit in de leidingen aangetroffen. Was de paniek dan voor niets? Het was in elk geval voor de Facebookwetenschappers een reden om Vitens ervan langs te geven. “Stelletje prutsers, paniek om niets, gaan ze nu de flessen kraanwater vergoeden, de roverheid jaagt mensen op kosten.” Lezen blijft moeilijk. Juist omdat Vitens zo attent was, is er geen vervuild water in de leidingen terechtgekomen. In de reservoirs werd de poepbacterie wel degelijk aangetroffen. Vitens heeft ook nooit beweerd dat we massaal ziek zouden worden als ze het water zouden drinken. Een reactie op al die opmerkingen vond ik wel heel erg leuk: “Je zou denken dat sommige Didammers geen water maar azijn hebben gedronken afgelopen week.”

Tja, ik heb makkelijk praten. Mijn man en ik waren vorige week lekker op vakantie. Daar kwam overal, heel gewoon, schoon water uit de kraan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal