Afbeelding

Zou jij ingrijpen?

Opinie

Een paar weken geleden waren Karel en ik in een restaurant (niet in Montferland) en we hoorden hoe een serveerster door de kok en eigenaar afgesnauwd werd: “Zo praat jij nooit meer tegen mij!” Even later stond de wat oudere dame snikkend bij de koffiemachine. 

De ene collega troostte haar, een andere collega ging de leidinggevende en eigenaresse halen. Het gesprek ging verder in de keuken en we hoorde de vrouw snikken: “Dat hij dat doet waar iedereen bij is.” Het liefst was ik opgestaan en had tegen haar gezegd dat iedereen die vent een eikel vond. Dat niemand dacht: “Nou dat heeft hij eens even goed tegen haar gezegd.” Het duurde even voor de medewerker weer aan het werk kon. Als gasten merkten we dat het akkefietje invloed had op het hele team in de bediening. Ik kan me voorstellen dat de man en vrouw die eigenaar zijn van het restaurant er thuis nog wel even verder over hebben gepraat.

Jaren geleden speelde ik bij een muziekvereniging (niet in Montferland), waar een meisje van een jaar of 14, met een beugeltje, heel verlegen iets aan de dirigent vroeg. De dirigent antwoordde: “Wat zeg jij nou, ik kan jou echt niet verstaan met al dat ijzer in je mond.” Weer stond ik op het punt om in te grijpen, maar het incident zou dan nog meer aandacht zou krijgen en dat was ook niet fijn voor het meisje. Ik heb er bij het bestuur later wel een punt van gemaakt.

Na de inmiddels beruchte kus lachte Hermosa het incident eerst een beetje weg. Een menselijke reactie. Iets wat je ook doet als je op je snufferd valt en mensen schieten je te hulp: “Nee, nee, niets aan de hand, ik sta alweer.” Terwijl je er niets aan kunt doen, voel je je een sukkel omdat zoiets jou overkomt. Pas later, toen andere mensen zeiden dat het niet normaal was, realiseerde zij zich dat ook. En het drong door bij haar team. Bij andere professionele voetballers. En bij heel veel mensen in de hele wereld.

Rubiales zou van mij niet weg hoeven om zo’n onbezonnen actie. Ik kan me zelfs voorstellen dat je zoiets in je enthousiasme doet. Deze man denkt echter dat hij met alles wegkomt. Dat Rubiales een hork is, zag je wel toen hij zichzelf even flink in z’n kruis greep na het eindsignaal in de finale. In bijzijn van de Spaanse Koningin en haar dochter. Dat filmpje moet je echt even opzoeken als je het nog niet hebt gezien. In de media verschenen vervolgens berichten over een seksorgie op kosten van de voetbalbond en ander grensoverschrijdend gedrag. 

Het is een typisch geval van grenzen verleggen omdat nooit iemand eerder tegen hem zei: “Je gaat te ver, dit gedrag kan niet.” Laten we dat voortaan wel doen. Laten we niet wegkijken of denken dat een ander wel iets doet. Spreek iemand aan op zijn of haar gedrag voordat het escaleert.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal