Afbeelding

Ligt het aan de hond of aan het baasje?

Opinie

Donderdag na dierendag keek ik naar Op1. Daar zat minister Adema van Landbouw. Hij gaat op verzoek van de Tweede Kamer bekijken hoe hij een houd- en fokverbod voor vier agressieve hondenrassen kan instellen. Plastisch chirurgen hebben een lijstje bijgehouden van bijtincidenten en zij stellen vast dat deze rassen bovenmatig agressief zijn.

De eerste vraag die ik heb, is hoe je het ras dan vaststelt. Zijn dit honden met papieren die van erkende fokkers komen? Of komen de dieren uit de malafide broodfok? Het lukt de overheid niet eens om dat tegen te gaan, dus hoe willen ze dan handhaven op een totaalverbod? Notoire dierenmishandelaars, die bijvoorbeeld vechthonden trainen, krijgen geen verbod op het houden van dieren. Dieren mag je gewoon op marktplaats verhandelen. Het zijn mensen die ervoor zorgen dat er valse, agressieve honden zijn. Soms ook door een hond aan te schaffen zonder zich te verdiepen in het gedrag.

De herdershond wordt als een van de agressieve rassen genoemd. Herdershond is een heeeel breed begrip. Daar vallen namelijk ook bordercollies, schotse collies en old english sheepdogs onder. Na Dana, een Pyrenees herdertje, Sylke, een Altdeutsche Hutehund Strobel is Tracy nu als kruising witte herder met golden retriever bij ons in huis. Zouden die honden, waar geen greintje kwaad in zit, ook onder deze wet vallen? Staan kruisingen überhaupt in het overzicht van bijtincidenten?
Een paar weken geleden werd een vijfjarig jongetje in Didam voor het leven getekend door een bijtincident. Dat de eigenaren van de honden doorliepen en zich ook later niet gemeld hebben, laat opnieuw zien dat asociale mensen asociale honden hebben.

Als we die lijn doortrekken, begeef ik me op heel glad ijs. Want het in kaart brengen van agressieve mensen stuit op heel grote weerstand. Dan komen termen als racisme, etnisch profileren en vooroordelen om de hoek kijken. Mensen waarvan bekend is dat ze agressief zijn, mogen in Nederland gewoon los lopen. Zonder muilkorf.
En daar ligt nu juist een link. Er zijn allerlei onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat mensen die dieren mishandelen heel gemakkelijk overstappen op het mishandelen van mensen. En erger. Een schrijnend voorbeeld zagen we onlangs in Rotterdam.

Aan tafel zat ook een kynoloog. Roelof Nuberg fokt Staffords en vertelde dat hij al twaalf jaar met allerlei voorstellen komt om bijtincidenten te voorkomen. Maar naar kynologen en hondengedragsdeskundigen wordt niet geluisterd. Hij vertelde over goed fokbeleid en gedragstesten. En dat bonafide fokkers niet zomaar aan iedereen een hond meegeven. De minister vervolgde zijn verhaal: “Er zijn nog heel veel bijtincidenten die niet geregistreerd worden.” Het is weer een voorbeeld van een overheid die de echte deskundigen negeert.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant