Afbeelding

Een zwembad met een gouden randje

Opinie

Vorige week werd de quickscan voor een eventueel nieuw te bouwen zwembad in Didam gepresenteerd. Dat De Hoevert werd gesloopt, doet nog steeds heel veel mensen pijn. Ook mensen die niet of nauwelijks gebruik maakten van het zwembad. Het gaat dan vooral om het gevoel dat er iets is afgepakt. En als je naar de voorzieningen in Didam kijkt, dan kun je ook wel concluderen dat er veel verdwenen is.

Ooit had Didam zelfs een ziekenhuis, dat was tot 1 januari 1966 in het Albertusgebouw gevestigd. De inspectie van de volksgezondheid vond de geboden zorg niet optimaal en Didammers moesten voortaan naar Zevenaar. Als je het Plaatjesboek van de OVD doorbladert, zie je dat wat er allemaal ooit was. Scholen verdwenen, ze fuseerden en gingen op in brede scholen. Kerken werden aan de eredienst onttrokken en kregen een andere functie. Het stationsgebouw, door de digitalisering overbodig geworden. En terwijl we vroeger in De Kelsehof een kamer kregen als we 65 werden, moeten we nu thuis wonen tot het niet meer kan.

Met de groei van de bevolking kwamen er in de jaren zeventig voorzieningen bij of werden ze geprofessionaliseerd. Een muziekschool, bibliotheek, een nieuw postkantoor. En Zwembad De Hoevert. Tot die tijd kon er alleen in een buitenbad in de Nevelhorst gezwommen worden. En zelfs dat kan nu niet meer. Terwijl de bevolking nog steeds groeit, lijkt er van alles te verdwijnen. 

Wat ook veranderd is in al die jaren, is onze mobiliteit. De meeste gezinnen hebben minimaal twee auto’s. Er gaat elk kwartier een trein richting Arnhem en richting Winterswijk. De politiek vindt dus dat we wel in ‘s-Heerenberg of Zevenaar kunnen zwemmen. Hoe reëel is een eigen zwembad in Didam als er zo dichtbij twee zwembaden zijn? Hoe ver moet iemand uit Arnhem reizen om te kunnen zwemmen? Daar zijn twee zwembaden op ruim 150.000 inwoners.

Het bouwen van een nieuw zwembad kost volgens de quickscan € 13.870.000. Dat is ongeveer € 376 per inwoner. De exploitatiekosten zijn daarna jaarlijk € 27,50 per inwoner. Even ter vergelijking: toen De Hoevert sloot, vond de politiek het niet te verkopen dat alle inwoners in Montferland jaarlijks € 5 per persoon moesten betalen. Want zo is het wel, het is niet ‘de gemeente’ die betaalt, we moeten de kosten met zijn allen opbrengen. Ook als je nooit zwemt. Ook als je in ‘s-Heerenberg naast het zwembad woont.

Ik hoop dat de zichzelf respecterende politici nu stoppen om Didammers een gouden worst voor te houden. Een eigen zwembad voor Didam is een illusie. Zoek naar andere oplossingen. Regel bijvoorbeeld vervoer voor de mensen die graag willen zwemmen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal