Afbeelding

Een nieuw zwembad is niet haalbaar

Opinie

In de week dat De Gelderlander na een rondje in de regio constateert dat de toekomst van veel zwembaden onzeker is, verspilt Montferland nog meer geld om onderzoek te doen of we in onze gemeente een tweede zwembad kunnen bouwen. Nadat een eerste onderzoek al had aangetoond dat een nieuw zwembad 14 miljoen kost en de exploitatie ervan veertig jaar lang 1 miljoen, moest er een tweede onderzoek komen. Dat onderzoek kost 36.000 euro. Montferland heeft ruim 36.000 inwoners. Dan kun je natuurlijk zeggen: Ach, het is nog geen euro per inwoner. Maar als je bedenkt dat het gemiddeld inkomen van een Montferlander 28.500 euro per jaar is, gooi je wel meer dan een gemiddeld jaarsalaris over de balk. Over de balk, ja. Want geen enkel onderzoek zal aantonen dat een tweede zwembad in onze gemeente wel kan. 

Als het financieel zou kunnen, zou een commerciële partij wel een zwembad bouwen. Die partijen zijn benaderd, maar hebben geen interesse. En natuurlijk mogen voorzieningen geld kosten. Bewegen is belangrijk en zwemmen kun je tot op hoge leeftijd doen. Uiteindelijk bespaar je dus kosten, want mensen blijven langer gezond. Hartstikke fijn dus, als mensen in Montferland zouden kunnen zwemmen. En dat is precies het punt. Mensen kunnen in Montferland kunnen zwemmen. In ‘s-Heerenberg staat een zwembad. En Zevenaar heeft ook een zwembad. Het is niet realistisch dat je alle voorzieningen naast je deur wilt hebben. Je doet er een kwartier over om bij het zwembad in ‘s-Heerenberg te komen en met tien minuten ben je in Zevenaar. 

Volgens het eerste onderzoek betaalt elke inwoner 388 euro voor de bouw en daarna elk jaar 27 euro. Per persoon! Iedereen betaalt eraan mee. Ook als je er nooit gaat zwemmen. Hoeveel geld wil je nou als inwoner maximaal uitgeven zodat de paar mensen die geen vervoer hebben naar ‘s-Heerenberg of Zevenaar kunnen zwemmen? Er kunnen toch wel oplossingen bedacht worden om vervoer te regelen naar ‘s-Heerenberg of Zevenaar? Doe een onderzoek om te inventariseren voor hoeveel mensen vervoer nodig is en wanneer ze willen zwemmen. 

En als we het dan toch over kosten hebben, kijk dan eens naar de prijs van een kaartje. In ‘s-Heerenberg kost recreatief zwemmen 9 euro, in Zevenaar 5,60 euro. Net over de grens kunnen kinderen voor 3,20 euro twee uur zwemmen. Als de gemeente dan in zwemmen investeert, zou het zinvoller zijn om te zorgen dat een kaartje goedkoper wordt. Dan wordt zwemmen ook weer mogelijk voor mensen met een laag inkomen. Vroeger leerden Didamse kinderen trouwens zwemmen in het baggergat. Een extra reden om De Nevelhorst terug te kopen en het gratis zwemmen weer mogelijk te maken! 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant