Afbeelding
Foto: PR

PCR test blijft essentieel, ook met versoepelde coronaregels

Partnerbijdrage

Nederlanders kijken met voorzichtig optimisme uit naar de lente en zomer. Sinds 25 februari zijn in Nederland veel coronaregels versoepeld. Cafés en restaurants vereisen geen coronacheck meer. De ‘anderhalvemetermaatschappij’ zal hopelijk langzaam uit ons vocabulaire verdwijnen. Wat echter nog niet vertrekt is de coronatest. Testen blijft namelijk essentieel, niet alleen bij symptomen, maar ook als we op reis willen. 

Wanneer is een PCR test nodig?

Laten we de belangrijke redenen om een PCR test te laten afnemen even op een rijtje zetten:

  • Testen bij symptomen
  • Beschermen van kwetsbare personen
  • Als we op reis willen
  • Toegang tot grote evenementen
  • Werkgevers die bijeenkomsten organiseren

De afgelopen 2 jaar hebben de meeste werkgevers extra verantwoordelijkheid genomen voor de veiligheid op kantoor. Er werd beter schoongemaakt, gedesinfecteerd, en als er een vergadering nodig was, dan zorgden werkgevers voor een PCR test. Commerciële aanbieders hebben diensten zoals testen op locatie dat door veel werkgevers wordt gebruikt. 

Wat is een commerciële PCR test?

Een commerciële aanbieder is een bedrijf dat coronatesten aanbiedt. Je kunt dan een test komen afnemen bij het bedrijf of een test aanvragen op locatie. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn voor bedrijven die hun werknemers willen laten testen. Na de vakantie zijn sommige werknemers huiverig om terug op kantoor te komen. Werkgevers organiseren dan bijvoorbeeld dat iedereen op kosten van het bedrijf getest kan worden. Verder zijn commerciële aanbieders essentieel als je op reis gaat waar een PCR test wordt vereist. Sommige landen vereisen namelijk certificaten of dat de test zeer kort voor vertrek is afgenomen. Commerciële aanbieders zijn op de hoogte van alle regulaties in de wereld en voorzien reizigers van een wereldwijd geaccepteerd certificaat.

Regels om in Europa te reizen

In december 2021 was het ook met vaccinatie verplicht om een negatieve COVID-19 test te overleggen in de meeste EU-landen. Coronabesmettingen stegen toen namelijk erg snel. Nu hebben de meeste EU-landen de testplicht voor gevaccineerden weer laten vervallen. Wel blijft een negatief resultaat van een coronatest verplicht voor niet gevaccineerden. Ook vereisen landen nu vaak dat je tweede prik niet langer dan 6 maanden geleden is toegediend. Is het langer geleden? Dan heb je dus wel een negatieve PCR test nodig. 

PCR test vaak verplicht buiten Europa

Veel bestemmingen buiten Europa hebben nog strenge vereisten voor reizigers. Allereerst is het vaak nodig om gevaccineerd te zijn. Er zijn slechts een zeer beperkt aantal uitzonderingen. Als niet-gevaccineerde krijg je verder te maken met veel aanvullende regels, bijvoorbeeld quarantaine en extra coronatesten die bij aankomst moeten worden afgenomen. 

Er zijn zeer weinig landen die helemaal niks vereisen van reizigers. Mexico en de Dominicaanse republiek vereisen geen vaccinatie en geen negatieve test. Deze landen zijn een uitzondering op de regel. 

Veel landen vereisen naast volledige vaccinatie met een erkend vaccin ook een PCR test. Deze test mag vaak niet ouder zijn dan 72 uur. Ook moet de test zijn afgenomen door een erkende aanbieder die een wereldwijd geaccepteerd certificaat kan voorzien. Als je een reis plant in 2022, let dan goed op de specifieke vereisten aan de coronatest van het land waar je naartoe reist.

Dit artikel wordt u aangeboden door Spoedteststraat.nl Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal