Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Hoe werkt een naturapolis?

Partnerbijdrage

Je hebt er vast weleens van gehoord: de naturapolis. Dit is een type zorgverzekering waarbij jouw zorgverzekeraar direct de zorgkosten betaalt. Maar hoe werkt een naturapolis eigenlijk precies en wat zijn hier de voor- en nadelen van? Wij leggen jou de belangrijkste punten hier uit, zodat jij een zorgverzekering uit kunt kiezen die het beste past bij jouw persoonlijke situatie.

Wat is een naturapolis?
Wanneer je een zorgverzekering afsluit begin je altijd met een basisverzekering. Deze kun je op twee verschillende manieren afsluiten: in de vorm van een naturapolis of in de vorm van een restitutiepolis. Het verschil tussen deze twee soorten verzekeringen is dat je bij een naturapolis alleen bij zorgverleners terecht kunt die een contract hebben met jouw zorgverzekeraar. Ook worden bij een naturapolis sommige kosten maar voor een deel vergoed. 

Kies je voor een restitutiepolis, dan krijg je een volledige vergoeding van de zorgkosten en heb je vrije keuze uit alle zorgaanbieders. Voor een restitutiepolis betaal je echter een hogere premie. 

Naturapolis in de praktijk
Zorgverzekeraars sluiten contracten af met verschillende zorgverleners waarbij ze vaststellen dat ze de zorgkosten die hun klanten hier maken zullen vergoeden. Maar kies jij als klant voor een andere zorgverlener, dan loop je het risico om een vergoedingspercentage voor niet-gecontracteerde zorg te moeten betalen. In dit geval komt zo’n 20 tot 35 procent van het totaalbedrag van de behandeling voor jouw eigen rekening. Probeer daarom goed in te schatten wat voor zorg jij nodig denkt te hebben, voordat je besluit of een naturapolis bij jouw situatie past.

De voor- en nadelen van een naturapolis
Denk je erover na om een naturapolis af te sluiten? Dan zetten we hier de voor- en nadelen nog even voor je op een rijtje:

  • Voor een naturapolis betaal je een lagere premie dan voor een restitutiepolis.
  • Je hoeft zelf geen zorgkosten voor te schieten.
  • Bij gecontracteerde zorgverleners wordt de rekening rechtstreeks gedeclareerd door jouw verzekeraar –  je hoeft zelf dus niets te doen.
  • Je kunt kiezen uit een groot aanbod van zorgverleners.
  • Wel is het zo dat je gebonden bent aan de zorgaanbieders waar jouw verzekeraar een contract mee heeft afgesloten en je dus geen vrije keuze hebt.
  • Wanneer je toch voor een andere zorgverlener kiest moet je een deel van de kosten zelf betalen. Dat bedrag kan bij sommige behandelingen flink oplopen.

Lees goed de voorwaarden van jouw zorgverzekeraar door om te zien wat er allemaal precies onder de dekking valt van jouw naturapolis, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

‘Dit artikel wordt u aangeboden door naturapolis. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal