Foto: PR
Foto: PR

Tips voor het aanschaffen van een parasol

Partnerbijdrage

Bij het aanschaffen van een parasol komen best wat dingen kijken. Welke soort parasol neem je? Welke vorm? Je leest het in dit artikel.

1: Welke soort parasol neem je?
Er zijn 3 soorten parasols die het meest worden gebruikt. De zweef-, de muur- en de parasol met voet.

De zweefparasol
Een groot voordeel van een zweefparasol is dat de mast niet in het midden staat maar aan de zijkant. Hierdoor staat de mast niet in het schaduwvlak, waardoor je meer ruimte hebt om in de schaduw te zitten. Veel van deze modellen kun je ook kantelen, zo kan je meer schaduw creëren. Doordat de mast van een zweefparasol aan de zijkant zit, zijn deze modellen ideaal voor bij een tuinset.

De muurparasol
Dit is de minst gebruikte van deze drie voorbeelden, maar soms is dit wel een hele fijne optie. Een muurparasol is ideaal voor als je een klein balkon of terras hebt. Doordat dit model geen voet heeft, neemt het weinig ruimte in beslag. Deze modellen kunnen echter niet zo makkelijk verplaatst worden.

De parasol met voet
De parasol met voet is misschien wel de bekendste en meest gebruikte variant. Parasols met voet wegen meestal best weinig en zijn makkelijk op te bergen en mee te nemen.

Openingsmechanisme
Neem je een staande parasol oftewel een model met een voet? Dan is het een goed idee om te kijken naar welk openingsmechanisme de parasol gebruikt. Dit kan namelijk per model erg verschillen. Hieronder hebben we de meest gebruikelijke voor je op een rij gezet.

Een pushup parasol is zoals de naam al zegt een parasol die je handmatig uitklapt. Dit openingsmechanisme werkt een beetje zoals een paraplu. Dit type parasols zijn ook te kantelen als je voor een grote diameter gaat.

Daarnaast heb je ook modellen met een draaimechanisme. Het voordeel daarvan is dat ze gemakkelijk uit te klappen zijn. Een nadeel is wel dat als je voor een grote doek gaat, de parasols door het gewicht van de doek niet kunnen kantelen.

Welke voet?

Wat ook belangrijk is bij het kopen van parasol, is het kiezen van de juiste voet. Een grotere parasol heeft natuurlijk een zwaardere voet nodig. Neem je een zweefparasol? Dan heb je waarschijnlijk een andere voet nodig dan bij een standaard model.

2: Welke vorm parasol neem je?

De meeste parasols zijn vierkant of rond. Welke vorm je neemt, ligt vooral aan jou voorkeur. Ook zijn er wat voor- en nadelen bij beide vormen.

Heb je een vierkant terras? Dan staat een vierkant model daar natuurlijk het mooiste bij. Wil je de parasol tegen een muur aanzetten? Dan is een vierkante parasol handiger.

Heb je een tafel staan in de tuin? En wil je de parasol er graag boven plaatsen? In dit geval kan je dan het beste gaan voor een ronde parasol. Een vierkante parasol kan je door de vorm namelijk meestal niet boven een tafel inklappen.

‘Dit artikel wordt u aangeboden door van der Garde. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal