https://pixabay.com/photos/girl-riding-bicycle-school-ride-2209228/
https://pixabay.com/photos/girl-riding-bicycle-school-ride-2209228/

Kinderfietstocht: zo verhoog je de veiligheid

Partnerbijdrage

Wat is er nu fijner dan lekker met het hele gezin een fietstocht te maken? Vooral de omgeving van Montferland leent zich uitstekend om kennis te maken met het landschap en de natuur. Het is de ultieme manier om er samen op uit te trekken: gezond, gezellig en leerzaam! Maar, je wil natuurlijk wel dat jullie allemaal heelhuids en blij thuiskomen. Dus, hoe zorg je dat de fietstocht met kinderen zo goed en veilig mogelijk verloopt? Wij geven je een paar handige tips.

Degelijke fiets in de goede maat
Met stip bovenaan staat de beschikking over een goede fiets in de juiste maat. Dit geldt voor jou als volwassene, maar zeker ook voor de kinderen. Ouders zijn nogal eens geneigd om een fiets op de groei te kopen. Maar wanneer je echt kinderfietstochten gaat maken, is het wel belangrijk om de goede maat voor je kind te hebben. Een te grote fiets is gevaarlijk, aangezien je kind dan niet met de voeten op de grond kan komen, en een te kleine fiets is verschrikkelijk vermoeiend fietsen. Zorg daarom voor een goed, passend rijwiel. Deze kun je overigens gemakkelijk en voordelig vinden op Fietsenopfietsen. Daarnaast is het slim om, zeker voor een langere tocht, van te voren de tweewielers te checken op punten als bandenspanning, remmen en verlichting en eventuele reparaties uit te voeren.

Fietsslot en fietshelm|
Investeer in een goed kettingslot waarmee je de fietsen aan elkaar of aan een object kunt vastzetten als je ergens stopt om wat te eten. Zo kun je met een gerust hart lekker gaan zitten, zonder de hele tijd de fietsen in de gaten te moeten houden. Daarnaast is het slim om een fietshelm voor je kind aan te schaffen, zeker wanneer het nog niet erg stabiel fietst.

Kies een geschikte route
Wanneer je een kinderfietstocht organiseert is het zaak dat je een mooie route uitstippelt. Zorg ervoor dat de tocht je langs een paar leuke plekken leidt en dat er voldoende gelegenheid is om onderweg te stoppen voor een picknick of bijvoorbeeld een pannenkoek in een restaurant. Houd rekening met de leeftijd en conditie van de kinderen voor wat betreft de lengte van de tocht. Je kunt beter een korte afstand met een paar leuke stoppunten kiezen dan een langere afstand waarbij het kind te veel uitgeput raakt. Dit is ook van belang voor de veiligheid, want een moe kind let minder goed op en zal eerder uit balans raken en misschien vallen.

Laat de kinderen vooruit fietsen
Tijdens de tocht is het slim om zelf achter je kind te fietsen. Zo houd je een oogje in het zeil en kan je kind het tempo bepalen. Dit is voor jezelf ook prettiger, aangezien je niet de hele tijd achterom hoeft te kijken. Ook heb je het meteen in de gaten als je kind vermoeid raakt en het dus tijd is voor een stop.

Met bovenstaande tips zorg je voor een leuke kinderfietstocht die zo veilig en gezellig mogelijk verloopt!

Dit artikel wordt u aangeboden door fietsenopfietsen.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant