Harrie de Vries. Foto: Karin van der Velden

Harrie de Vries. Foto: Karin van der Velden

‘Een geschenk om hier tijdelijk burgemeester te mogen zijn’

Politiek

DIDAM - “Montferland is een prachtige en veelzijdige gemeente. De medewerkers die ik heb leren kennen zijn hele gedreven, positief ingestelde mensen. De mentaliteit van de inwoners is plezierig. Doe maar gewoon, dat vind ik zelf ook heel belangrijk. In het gemeentehuis ben ik gewoon Harrie de Vries.”

Aan de nieuwe interim burgemeester de taak om de politieke cultuur te veranderen. Daarvoor heeft hij minimaal een jaar de tijd. Maar het zou ook zomaar langer kunnen duren. “In die periode kunnen we ook echt wat ondernemen. Wat stabiliteit in het bestuur brengen. De gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 geven ook al de nodige veranderingen. Het is een uitdaging om met z’n allen laten zien dat dit een fantastische gemeente is. Dat we er zijn voor de mensen. De gemeente is een facilitair bedrijf, ten dienste van bedrijven en inwoners. Ik denk dat we open zijn, maar dat moeten we ook echt uitstralen. Gelukkig hebben we hier een hele goede afdeling communicatie.”
“Een andere belangrijke vraag die we ons moeten stellen is hoe we als gemeenteraad en college met de buitenwereld omgaan. Hoe worden we door de omgeving ervaren. In de Achterhoek, Liemers, Arnhem-Nijmegen en Emmerich. Waar je bij wilt horen is een sentiment. Regionale samenwerking is politiek bestuurlijk van belang. Waar kunnen wij als Montferland de beste bijdrage leveren, denk aan woningbouw en duurzaamheid. Het gaat om geven en nemen. Als je niet die samenwerking zoekt, ben je de gemeente die in een hoekje ligt. Een slapend lid van een vereniging waaraan je alleen contributie betaalt, dan doe je dus niet mee. Montferland is de parel van de Achterhoek, als je kijkt naar toerisme.”

Haagse toestanden
De omstandigheden waardoor De Vries aan zijn functie moest beginnen vindt hij niet leuk. Burgemeester Peter de Baat heeft zich na een conflict met de gemeenteraad ziek gemeld met burn-out klachten: “Het is verdrietig dat een collega ziek thuis zit door allerlei perikelen. Ik denk dat ik een beetje weet wat hij nu doormaakt.” In Scherpenzeel zegden drie wethouders het vertrouwen in De Vries op na een verschil van inzicht over een mogelijke gemeentelijke fusie met Barneveld.
De burgemeester heeft wel vertrouwen in de gemeenteraad, die zelf de motie Samen heeft aangenomen: “Die is leidraad voor hoe we in de toekomst verder gaan. Respectvol met elkaar omgaan, je bent volksvertegenwoordiger. Haagse toestanden vind ik echt verschrikkelijk. Er is best bereidheid. De raad houdt zichzelf goed de spiegel voor. Met zelfreflectie begint de verbetering. Ik heb gemerkt dat de mensen hier out of the box kunnen denken. Maar je kunt nooit iedereen tevreden stellen.”

On tour
De eerste officiële handeling van de nieuwe burgemeester was het overhandigen van de Koninklijke Erepenning aan Schutterij Sint Martinus uit het buurtschap Greffelkamp bij Didam. Daarna was hij ook in Stokkum bij het Oswaldusgilde. “Inmiddels word ik op straat al door mensen herkend, ik vind het dan leuk om een praatje te maken.”
De komende tijd gaat de burgemeester op pad om de gemeente beter te leren kennen. “De kennismaking begint met groepen die niet zo voor de hand liggen, niet met de organisaties die toch al wel contact hebben met de gemeente. Daarmee komt de kennismaking vanzelf tijdens het werk. Ik denk bijvoorbeeld aan jongeren, die zijn onze toekomst. En aan onze medelanders, hoe voelen die zich thuis in onze gemeente?”

Naar buiten
“We moeten meer naar buiten treden. Dat geld voor de raad, het college en het ambtelijk apparaat. Daar hoor je wat leeft en zie je wat speelt. Laatst sprak ik iemand bij een sportvereniging. Die vond het jammer dat er vanuit het gemeentehuis over de sport gesproken wordt en niet met de sport. In persoonlijk contact kun je ook beter uitleggen waarom je bepaalde dingen wel of niet doet.”
Wie een goed idee heeft voor de tour van de burgemeester kan mailen naar voorlichting@montferland.nl, al kunnen niet alle ideeën ingewilligd worden.

Harrie de Vries privé
De interim burgemeester woont in Nijmegen en is getrouwd met Stella. Zij hebben drie kinderen; David, Elise en Joël. Dankzij Elise is De Vries de trotse opa van Sophie, Beau en de nog maar drie weken oude Lauren.
De favoriete voetbalclub is Ajax, het favoriete vakantieland Italië. “Ik hou van Italiaans eten, geniet van de cultuur, de natuur en de prachtige Italiaanse steden. Italiaans spreken gaat me redelijk af. Altijd weer even wennen als ik in Italië ben, maar na een paar weken gaat het goed.” Een andere hobby van De Vries is koken: “Niet per se de Italiaanse keuken trouwens.”
De Vries heeft al wel gewandeld in het Berghse Bos en kan niet wachten tot hij er kan hardlopen. “Dat kan als ik vroeg klaar ben met het middagprogramma en er ook een avondprogramma is. Het gemeentehuis heeft gelukkig een douche. Het is voor mij een grote teleurstelling is dat de Montferland Run dit jaar niet doorgaat. Dat is een prachtig evenement, dat onze gemeente goed op de kaart zet.”

Goede eigenschappen
Op de vraag welke eigenschappen De Vries heeft om een goede burgemeester te zijn antwoordt hij: “Geduld, dat heb ik in mijn loopbaan echt geleerd. Even nadenken voor ik zeg dat iets goed of fout is. En humor, een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Ik heb veel ervaring. Dit is de vierde gemeente waar ik burgermeester mag zijn. Ik ben resultaatgericht. Het resultaat waar ik naar streef is om toegankelijkheid uit te stralen in de hele gemeente. Het is belangrijk om af en toe eens een beetje relativeren.”

Toegankelijk
“Ik ga mijn stinkende best doen voor Montferland. Voor de inwoners. Ik wil een toegankelijke burgemeester zijn, noem het een burgervader. Dat maakt mijn het werk ook leuk.”

Wikipedia
Hendrik Halbe de Vries (Monnickendam, 20 februari 1956) is een Nederlandse bestuurder en politicus. Hij is lid van het CDA. De Vries was lid van de Provinciale Staten van Gelderland (1999-2007), burgemeester van Lingewaard (2007-2013) en waarnemend burgemeester van Neerijnen (2016-2018) en Scherpenzeel (2019-2020). De Vries was ook directeur van de Gelderse Sport Federatie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant