Als lijsttrekker van LBM, wil John van Schriek zich inzetten voor een toekomstbestendig Montferland. Foto: Karin van der Velden

Als lijsttrekker van LBM, wil John van Schriek zich inzetten voor een toekomstbestendig Montferland. Foto: Karin van der Velden

Samen bouwen aan de toekomst

Politiek

‘s-Heerenberg - Samen bouwen aan de toekomst, met dat motto gaat Lokaal Belang Montferland de verkiezingen in. Lijsttrekker John van Schriek zegt daarover: “Wij vinden dat je samen met de burger en met andere partijen iets kunt bereiken. Het gaat niet alleen om wat jij wilt.” 

Door Karin van der Velden

Luisteren naar de wensen van de burger, dat vindt Van Schriek belangrijk: “Mijn vader zei altijd: Ie heurt wel, maar ie luustert slecht. Dat moet anders. En daarbij kun je kiezers van alles beloven, maar niet alles kan. Dan moet je ook goed uitleggen waarom iets niet kan.”

Voor Van Schriek persoonlijk is woningbouw het belangrijkste item voor de komende vier jaar. “Dan gaat het niet om het gebrek aan woningen dat er nu is, maar ook over de situatie die er over tien of twintig jaar is. Er zijn allerlei onzekere factoren waar je mee te maken hebt. Kijk nu naar de vluchtelingen uit Oekraïne die hiernaartoe komen. We hebben kleinere woningen nodig voor starters en senioren, als je die bouwt, krijg je de hele keten op gang. Ik geloof ook in flexibele bouw, tijdelijke woningen die je over tien of vijftien jaar weer af kunt breken als er minder woningen nodig zijn. Je wilt voorkomen dat de hele woningbouw in elkaar klapt.”

Wat betreft arbeidsmigranten maakt Van Schriek verschil tussen mensen die hier tijdelijk komen wonen en mensen die langere tijd willen blijven: “De eerste groep moet je op een fatsoenlijke manier huisvesten, maar niet in een woonwijk. Dat kan wel als iemand langere tijd in onze gemeente wil blijven. Je moet eisen stellen aan de locatie, de afstand tot de supermarkt, vertier voor de mensen. Afgelopen jaar hebben we de notitie huisvesting arbeidsmigranten teruggestuurd naar het college. Ze horen niet in een woonwijk, dat willen de arbeidsmigranten zelf ook niet. Ik vind het oude grenskantoor een goede plek, daar zit nog een vergunning op voor een hotel. Voor mijn werk kom ik veel in Brabant, daar zie ik dat arbeidsmigranten bij boerenbedrijven onderdak vinden. Dan is er controle en minder overlast. En je bent min of meer flexibel.”

De LBM gaat voor een langetermijnvisie: “Dat geldt eigenlijk voor alle onderwerpen. Voor woningbouw, maar ook voor de zorg. Iemand die zorg nodig heeft, moet dat krijgen. Maar we moeten ook zorgen dat het betaalbaar blijft. Dat is een uitdaging. We worden ouder, we vergrijzen.”

Veiligheid is een ander speerpunt. LBM heeft een motie ingediend om de Drieheuvelenweg veiliger te maken: “We zien dat er steeds meer ongelukken gebeuren, in buurgemeenten zelfs dodelijke ongevallen. Wat kunnen we doen om dat in onze gemeente te voorkomen? Veiligheid voor rolstoel- en scootmobielgebruikers is een ander speerpunt. Langs de weg van Stokkum naar Beek zijn met groene struiken obstakels gemaakt. Mensen remmen af, maar als iemand met een bromfiets toch rechtdoor rijdt, komt hij hooguit in de struiken terecht. Het kost minder geld en het straatbeeld wordt er groener van. We moeten kijken wat gaat er wel goed gaat en dat doortrekken.”
“Participatie is een woord dat door iedereen wordt geroepen”, zegt Van Schriek. “Voor mij is participatie luisteren naar mensen en vooral naar de mensen die niet zo hard schreeuwen. Informatie ophalen, desnoods een referendum en dan uiteindelijk beslissen. We zijn als raad wel gekozen om beslissingen te nemen voor de burger. Die verantwoordelijkheid moeten we durven te nemen. Wij lezen alle dossiers door en moeten goed uitleggen waarom een beslissing genomen is. Loze beloftes voor de korte termijn hebben geen zin. We moeten naar de toekomst kijken.”

John van Schriek privé
Van Schriek werd geboren in Doetinchem en heeft in Beek gewoond tot hij twintig jaar geleden naar Stokkum verhuisde omdat zijn vrouw ervandaan komt. Samen hebben ze twee dochters. Kort na de verhuizing startte Van Schriek zijn eigen bedrijf. Jovas Agro produceert en levert mestopvangsystemen voor de dierhouderij. Het bedrijf heeft wereldwijd klanten, de grootste afzet is in Nederland. Nadat hij de stem van ouders verwoordde toen de school in Stokkum moest sluiten, is Van Schriek in de politiek beland. Het is helaas niet gelukt om de school voor het dorp te behouden. Wel is de politieke ambitie begonnen en kwam Van Schriek in contact met LBM. Het brengt hem op een ander punt: “Wat in de kernen over is, moeten we behouden. In Stokkum hebben we een Gildehuis en de kerk. In de kerk kunnen bijeenkomsten blijven plaatsvinden. Ouderen kunnen hier straks ook een kaartje leggen.”

LBM heeft nu zes zetels. Na het vertrek van Rob Mos zijn er nog vijf bezet. Van Schriek weet dat partijen in de coalitie vaak minder zetels halen: “We hopen dat de burger de lange termijnvisie waardeert. Alles wat we nu beslissen, moet ook betaald worden. Dat willen wij niet op de schouders van onze kinderen leggen. Ik hoop dat we in zetelaantal gelijk blijven.”

Zijn we nog iets vergeten?
“Verantwoordelijkheid nemen, betekent soms impopulaire maatregelen nemen. Dat draagt wel bij aan een toekomstbestendige gemeenschap. Wie de toekomst belangrijk vindt, moet zeker gaan stemmen. Het liefst natuurlijk op ons!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant