Henk Groote wil als lijsttrekker van Lijst Groot Montferland samen met de inwoner en de politiek de bestuurscultuur veranderen. Foto: Aangeleverd

Henk Groote wil als lijsttrekker van Lijst Groot Montferland samen met de inwoner en de politiek de bestuurscultuur veranderen. Foto: Aangeleverd

Samen veranderen

Politiek

Lijst 3: Lijst Groot Montferland - Henk Groote

‘s-Heerenberg - Het motto waarmee Lijst Groot Montferland de verkiezingen ingaat, legt lijsttrekker Henk Groote op twee manieren uit: “We willen samen met de inwoners de bestuurscultuur op z’n kop zetten. Het zou goed zijn als de gevestigde orde nu eens niet aan de macht komt, maar dat anderen aan de beurt komen. En we moeten als politiek samen de ambtelijke organisatie veranderen. Die moet zich meer richten op de vraag wat wel kan en niet op dat wat niet kan.”

Door Karin van der Velden

Voor Henk Groote persoonlijk is woningbouw een belangrijk onderwerp: “Meer woningen, maar wel gericht op voor wie nodig zijn. Studio’s voor jongeren, kleine woningen voor ouderen, met een tuintje, met een schuurtje. En die moet je bij elkaar zetten, zodat jongeren en ouderen bij elkaar wonen. En we hebben tijdelijke woningen nodig voor mensen die met spoed een woning nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze gaan scheiden.”

De lokale partij heeft een betere communicatie met de inwoner en daardoor ook een betere dienstverlening als speerpunt. Groote: “De gemeente is er voor de inwoner en niet andersom. Er worden plannen gemaakt zonder naar de burger te luisteren. Kijk naar het masterplan in Didam en het bestemmen van gebieden voor duurzame energie. Het is geen oplossing om alles in één hoek te plaatsen. Windmolens, daar zijn we helemaal niet voor. Die zijn allemaal gepland in Azewijn, daar staan er nu al twintig. Zoiets kun je niet afkopen met wat extra geld voor het dorpshuis. En zo gaat het niet alleen met windmolens, maar ook met DocksNLD, de parkeerplaats voor vrachtwagens en de Clean Energy Hubs.

Alleen als je
gaat stemmen,
kan er iets
veranderen!

“DocksNLD2 is wat ons betreft niet bespreekbaar omdat het het landschap vervuilt en agrariërs dwingt om te stoppen. Voorstanders hebben het over 25 banen per hechtere, maar wij denken dat het er maar zes tot tien zijn. Er komen bedrijven die alleen maar opslag doen, niet met eigen vervoerders. Alles wordt ingehuurd. We hebben nu al arbeidskrachten tekort, het werk dat daar gedaan wordt, is alleen voor arbeidsmigranten. Het is misschien door de verkoop van grond snel geld verdienen, maar het is kort geld, eenmalig. We moeten ook naar de toekomst kijken. Toerisme is onze tweede grote economische pijler, en die is daarbij niet gebaat.

Als het kan, wil Lijst Groot Montferland de wasvoorziening weer terugdraaien en ervoor zorgen dat mensen dat weer thuis door de hulp bij het huishouden kunnen laten doen: “Behalve het schoonhouden van huis en het doen van de was, zijn de contactmomenten ook heel belangrijk. Iemand die regelmatig komt, ziet hoe het met iemand gaat en kan dan ook doorgeven als het slechter gaat en er meer zorg nodig.”

Henk Groote privé
Groote werd 65 jaar geleden geboren in Hoogeveen. Toen hij vijf was, is hij verhuisd naar Doetinchem. Veertig jaar geleden kwam hij in ‘s-Heerenberg komen wonen en hij weet het zeker: “Hier wil ik nooit meer weg.” Groote is getrouwd met Anita Reessink, een echte ‘s-Heerenbergse. Ze hebben een dochter en een kleindochter. Bijna veertig jaar was Groote militair, hij deed mee aan diverse missies, bijvoorbeeld in Afghanistan. In 2013 was hij Senior National Representative, de hoogste Nederlandse militair, in Kandahar. Groote ging de politiek in nadat het COA in 1998 in ‘s-Heerenberg een AZC voor 800 asielzoekers wilde vestigen. Daar heeft hij samen met Gerrit van Lent, Rob Visser, Eugène te Wildt en nog een paar mensen een stokje voor gestoken: “We hebben daarna met drie mensen een partij opgericht om ook wat in de politiek te kunnen doen. Het jaar daarvoor hadden we met de straat ook een akkefietje met de gemeente. Daarvoor heb ik van alles uitgezocht. Het was schandalig hoe we behandeld werden. We hadden een gesprek met de wethouder, die legde tijdens het gesprek de benen op tafel. Dat kan toch niet! We hebben toen Uw Belang opgericht. Er waren destijds drie Berghse politieke partijen. In 2005, toen Bergh en Didam samen gingen in Montferland, fuseerden die tot LBM. In 2013 ben ik uit die partij gestapt. Ik ben toen voor mezelf begonnen en later gefuseerd met de Didamse partij Burger Belangen. Vanaf dat moment was Lijst Groot Montferland een feit.”

Dat hij bestuurlijk actief was als voorzitter Harmonie Crescendo, brengt Groote op een ander punt: Veel verenigingen missen een verenigingshuis. “Als in ‘s-Heerenberg de scholen dichtgaan, krijgen kleine verenigingen problemen met de huisvesting. Dat willen we ook onderzoeken. Het is belangrijk om het verenigingsleven draaiende houden. Zeker in ‘s-Heerenberg en Didam, waar de saamhorigheid minder is dan in de kleine kernen.”

Lijst Groot Montferland heeft nu drie zetels. “We kwamen bij de vorige verkiezingen 24 stemmen te kort voor een vierde zetel. We zetten nu in op zes zetels, maar hopen natuurlijk op meer.”

Zijn we nog iets vergeten?
Als mensen echt een verandering willen, moeten ze niet zeggen ‘er gebeurt niets, dus ik ga niet stemmen. Alleen als je wel gaat stemmen, kan er ook echt iets veranderen!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant