Campagne voeren op de markt, Karlijn Looman geniet ervan om het gesprek aan te gaan met inwoners. Foto: Aangeleverd

Campagne voeren op de markt, Karlijn Looman geniet ervan om het gesprek aan te gaan met inwoners. Foto: Aangeleverd

CDA Montferland: ‘Gewoon, Eerlijk’

Politiek

DIDAM - Gewoon, eerlijk. “Dat past echt bij CDA Montferland”, vindt lijsttrekker Karlijn Looman. “We hebben een kieslijst met mensen die met de voeten in de samenleving staan. En we willen het eerlijke verhaal vertellen, ook als dat minder leuk is.”

Door Karin van der Velden

Voor Looman en voor de partij is bouwen hét speerpunt: “Maar dan wel toekomstbestendig. Goed voor klimaat, duurzaam en zo dat we er op de lange termijn ook plezier van hebben. Zodat mijn zoontjes, als ze dat willen, ook in Montferland kunnen blijven wonen. Het is een fijne gemeente, daarom groeien we ook nog steeds. We hebben juist jongeren nodig om bijvoorbeeld de scholen te vullen. Van de woningen die we bouwen moet 50% betaalbaar zijn, dat geldt voor koop- en huurwoningen.”

Leefbaarheid, samen doen is een ander speerpunt: “We moeten het samen doen met verenigingen. Het CDA heeft de afgelopen vier jaar ingezet op kernen die zelf een dorpshuis neerzetten. De eerste stappen zijn gezet, we blijven ons ervoor inzetten dat het afgemaakt wordt. Dorpshuizen kunnen ook op sociaal gebied wat betekenen. Dan denk ik aan preventie, bijvoorbeeld het vormen van loopgroepjes. Of een soos voor ouderen, samen eten zou een mogelijkheid kunnen zijn. Initiatieven moeten van onderop komen, als gemeente moeten we meedenken. Misschien samen met Welcom, zodat er ook vinger aan de pols is om te zien of het goed gaat met mensen. Signaleren dat iemand niet meer komt, en waarom komt diegene dan niet meer? Naoberschap, dat kent Montferland al goed.
“Ook bij toerisme zien we initiatieven van onderop ontstaan. De fietspaden, de mooie ommetjes, daarin willen we investeren. Inwoners zijn eigenlijk ook toeristen in eigen gemeente. We willen evenementen stimuleren, zowel groot als klein.”

“Er komt heel veel af op het buitengebied. Denk aan droogte, duurzaamheid, klimaatbestendigheid en woningbouw. Het gaat anders worden in het landschap. Terwijl het buitengebied Montferland juist zo mooi maakt. Agrariërs hebben het landschap gemaakt, die verdienen een goed plekje. We moeten met ze meedenken hoe ze hun bedrijf gezond kunnen houden. Bijvoorbeeld door het toestaan van nevenactiviteiten, als dat past bij Montferland. Zo leggen we verbinding tussen agrariërs en dorpsbewoners. Het CDA heeft niet alle antwoorden, maar door in gesprek te blijven met inwoners, met het waterschap en de provincie komen we er samen wel uit. Samenwerken in de raad, met de raad, met andere regio’s en overheden.”

Karlijn Looman privé
Looman woont in Didam, met zoons Morris (7) en Roon (4) en met partner Tyas. Ze werd geboren in Angerlo, op een boerderij. “Mijn vader komt wel van oorsprong uit Didam en mijn moeder komt uit Babberich. Ik ben dus een kind van de Liemers.” Looman werd opgeleid als landschapsarchitect en werkt als teamleider leefomgeving bij de gemeente Doetinchem. “Daardoor weet ik hoe de hazen lopen, hoe onlogisch ze soms lopen. Dat maakt de politiek interessant en leuk. Ik vind het fijn om met mensen te praten, om nieuwe dingen neer te zetten. Om een goed gesprek op de inhoud aan te gaan.” Haar politieke carrière begon toen iemand vroeg: Moet jij niet de politiek in? “Ik werkte bij de vereniging Kleine Kernen Gelderland (nu DKK), in het bestuur zaten veel oud-politici. Mijn antwoord was: Dat doe ik wel als ik 40 ben. Maar even later werd ik gebeld door Helmuth Welling, die me uitnodigde om eens te praten. Ik heb toen gezegd dat ik wel op de lijst wilde, maar niet meteen op een verkiesbare plaats. Van 2014 tot 2018 was ik fractievolger. In 2018 dacht ik: Ik ga er vol voor. En dat doe ik nu weer. In 2018 kwam ik in de raad, op 1 januari 2021 heb ik het stokje van Ap Dieker overgenomen en ben ik fractievoorzitter geworden.”

“Ik hoop dat we na de verkiezingen acht zetels houden. Landelijk heeft het CDA een klap gehad, dat werkt door in de gemeentelijke politiek. We hebben een leuk, jong en nieuw team, met ervaren mensen erbij. Samen kunnen wij het goed waarmaken. Er is heel veel enthousiasme in het team. We hebben net op de markt campagne gevoerd, ik genoot ervan hoe onze kandidaten het gesprek aangaan.”

Zijn we nog iets vergeten?
“Ga vooral stemmen. Laat je stem horen. Verdiep je erin. Kijk op social media, er komt een verkiezingskrant, doe de stemwijzer. Kijk dan ook wat de verschillende partijen ervan vinden.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal